Зустріч із Світланою Василенко

07.06.2022

У будь-якій професії потрібні не лише теоретичні знання, а й практичні навички, аби повноцінно виконувати свою роботу. Саме для цього в КиМУ проводяться майстер класи практиків. Так, 07 червня до студентів спеціальностей «Журналістика» і «Міжнародні відносини» завітала Світлана Василенко – відома фахівчиня з техніки мовлення, журналістка. Організували зустріч директор ННІ журналістики, кіно і телебачення Олексій Самойлов і завідувач кафедри соціальних комунікацій Валентина Козак.

Заповнивши зустріч сонячною атмосферою, журналістка відразу почала транслювати практичні поради з постановки голосу, дихання та підготовки до публічного виступу. Більше години студенти разом зі спеціалістом налаштовували звукові резонатори свого тіла, а також виконували дихальні вправи. Важливо, що всі дії супроводжувались детальним поясненням їхньої користі і значення для мовленнєвого процесу. "Кожен резонатор відповідає за певну групу звуків, але відпрацьовувати їх потрібно комплексно і рівномірно, аби ваша мова була приємною і свідчила про вас як професіоналів своєї справи", — зазначила Світлана Василенко. А також пояснила, що важко лише спочатку, тому головне не зупинятись і використовувати вільний час для власного розвитку. "Коли ви звикнете дихати правильно, то просто перестанете помічати те, заради чого зараз докладаєте такі зусилля. Головне починати поступово і не боятись труднощів, це нормально", — переконана Світлана Василенко.

Завершальним етапом практичних порад були вправи на розвиток дикції, де студенти почули також багато підказок і активно вдосконалювали власне мовлення. «Як тільки стає легко - додавайте букви і працюйте над ними. Навіть якщо думаєте, що таке поєднання використовувати не будете, все одно краще пропрацювати, адже це навчить вас долати труднощі і не замислюватись під час промовляння складних мовних конструкцій», — порадила гостя.

На завершення зустрічі фахівчиня з тенхніки мовлення відповіла на питання, що хвилюють майбутніх фахівців, і допомогла настановами. "Вас ніхто не може обмежувати. Ви можете займатися тим, чим хочете, і обирати те, що саме вам потрібно. Беріть від життя максимально і досягайте нових вершин", — порадила Світлана Василенко. Журналістка підказала, як мотивувати себе: "Коли студенти дякують мені за ті знання та навички, якими я ділюсь, я щаслива, що змогла комусь допомогти. Мені говорять, що колись мої учні займуть моє місце, але це не так, бо доки вони опанують те, що можу я, я вивчу щось нове і буду все ще потрібним фахівцем!".

Наприкінці зустрічі Світлана Василенко охоче запросила продовжувати спілкування у соціальних мережах.

Світлана Василенкожурналістка з 20-річним стажем, експерт-консультант із техніки мовлення та риторики, запрошений спікер із медіа та мовлення українських і міжнародних університетів, шкіл та освітніх майданчиків.

Автор «Йоги для Голосу» та проекту All you need is Voice.

Голос реклами, документальних фільмів та аудіокниг.

Працювала на «Радіо Київ – 98FM» з 2007 року, вела там щоденну програму «КиївІнтерактив», «Автоновини», вечірнє шоу зі Славою Соломкою «Людина на мільйон» та жіночу програму «3×4».

Зараз працює в українській редакції німецького телебачення HAUPTSTADT.TV та проводить навчальні курси з постановки мовлення