Круглий стіл «Небезпечні рослини України»

12.10.2022

12 жовтня 2022 року в онлайн форматі відбувся круглий стіл на тему: «Небезпечні рослини України», в якому взяли участь студенти І курсу спеціальностей «Психологія» і «Фармація».

 Модератори заходу: директор Навчально-наукового медичного  Інституту, професор Кризина Н.П., завідувач кафедри загальної медицини, доцент Гірін Л.В., кандидат біологічних наук, доцент Полковенко О.В.

Під час круглого столу було висвітлено інформацію про небезпечні рослини України, які використовуються в народній медицині та фармацевтичній промисловості, адже у світовій флорі відомо більше десяти тисяч видів небезпечних рослин, які виробляють і накопичують отрути в процесі своєї життєдіяльності. Їхні алкалоїди вражають центральну та периферичну нервову систему, негативно впливають на роботу серцевої, легеневої, видільної, статевої систем і шлунково-кишковий тракт.

Під час першої частини круглого столу доповідачі розкрили питання небезпечних (дикоростучих) рослин, які можуть зустрітися в парках, лісах і присадибних ділянках. Друга частина була присвячена традиційно вирощуваним декоративним видам, які теж можуть становити небезпеку для життя та здоров’я людей.

Проведення таких заходів дуже корисне для студентів, оскільки дає їм змогу в подальшому правильно орієнтуватися в розмаїтті рослинного світу України та вміти поводитися з небезпечними його видами, запобігаючи отруєнням.