Правопросвітницька лекція «Проблематика превентивної діяльності, здійснюваної Національною поліцією України»

01 лютого 2021 р. в стінах Київського міжнародного університету відбулася правопросвітницька лекція для студентів та аспірантів Навчально-наукового юридичного інституті. Лекцію на тему: «Проблематика превентивної діяльності, здійснюваної Національною поліцією України» провела аспірантка Навчально-наукового юридичного інституту, інспектор Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Київській області Тіщенко Олена Анатоліївна.

Захід був побудований на обговоренні тези, що Національна поліція України є одним із інструментів створення умов розвитку безпечного середовища життєдіяльності в Україні. Так, Національна поліція України повинна швидко і компетентно реагувати на надзвичайні ситуації і події, що загрожують особистій чи публічній безпеці та займатися їх превенцією.

Превентивна діяльність є одним із видів адміністративно-правового забезпечення Національною поліцією України публічної безпеки і порядку. Вона полягає у запобіганні (профілактиці) вчиненню правопорушень, що посягають на публічну безпеку і порядок. Превентивна діяльність поліції здійснюється переважно за допомогою методів переконання.

Лектор звернула увагу аудиторії на те, що низький рівень ефективності превентивних заходів у сфері протидії злочинності є одним із викликів для сучасної Національної поліції України. Відтак, необхідним кроком при реформуванні засад діяльності Національної поліції України є підвищення ролі превентивної діяльності у сфері протидії злочинності і упровадження відповідних локальних програм її діяльність. Ще одним необхідним кроком є розвиток системи ювенальної превенції у сфері відповідальності органів Національної поліції України. Важливим в цьому напрямку є підбір кадрів на керівні посади, що будуть рушійною силою для впровадження методів превентивної діяльності, що застосовуються у багатьох розвинених країнах Європи.

Тіщенко О.А. запросила студентів та аспірантів Навчально-наукового юридичного інституті  КиМУ до подальшої співпраці з окресленої тематики з метою реалізація державної політики у сферах забезпечення публічної безпеки і порядку, безпеки дорожнього руху, організації роботи дозвільної системи, превентивної та профілактичної діяльності, запобігання та протидії домашньому насильству тощо.