Візит Надзвичайного Посланника і Повноважного Міністра, заступника голови місії Угорщини в Україні до КиМУ

06.12.2018

6 грудня 2018 року Надзвичайний Посланник і Повноважний Міністр, заступник голови місії Угорщини в Україні пан Ласло Чаба Пап (Mr. Laszlo Chaba Pap) відвідав Київський міжнародний університет та виступив з лекцією «Відносини Угорщини та України, перспективи розвитку» перед студентами спеціальностей «міжнародні відносини», «міжнародне право», «туризм», «міжнародні економічні відносини», «філологія - переклад». Спілкування проходило на англійській мові.

У зустрічі гостя з президентом університету професором Хачатуряном Х.В. взяв участь також Крістофер Альохін – працівник посольства, під час якої були обговорені питання розширення співпраці з університетами Угорщини, зокрема, за спільними освітніми програмами, досвід який вже має Київський міжнародний університет з навчальними закладами Європи.

На початку свого виступу пан Ласло зробив короткий екскурс у співпрацю з Україною більше двох десятиліть, адже Угорщина була однією із перших країн у світі, яка визнала українську державність та підписала 6 грудня 1991 року «Договір про основи добросусідства та співробітництва». У цілому, за словами гостя, співпраця є успішною у сфері інвестицій в українську економіку, торгівлі енергоносіями, міжпарламентських зв'язків, розширенні культурних, туристичних та освітніх програм. Угорщина приймає на реабілітацію та оздоровлення українських військових, поранених у зоні бойових дій на сході України, забезпечує безкоштовними поїздками дітей-переселенців. Окремо пан Ласло Чаба Пап зупинився на останніх подіях у відносинах України та Угорщини з питань мовно-національної освіти та дотримання прав угорців в Україні, над вирішенням яких іде співпраця.

Студентів цікавила думка гостя щодо заяви прем'єр-міністра Угорщини про те, що він не вірить в успіх євроінтеграції та вступ України до Нато, щодо останньої зустрічі на Мальті президента України і прем'єр міністра Угорщини, щодо введення військового стану в 10 областях України та ін.

Наприкінці зустрічі студенти подякували пану Ласло Чаба Пап за цікаву лекцію, вручили сувеніри та побажали успіхів у його дипломатичній місії в Україні.

Хід зустрічі висвітлювали журналісти телепрограми «Студентський квиток».