«Історичні пам’ятки древнього Києва» очима слухачів підготовчого відділення КиМУ

01.12.2018

1 грудня 2018 року слухачі Центру доуніверситетської підготовки Київського міжнародного університету, які відвідують заняття з історії України, разом із викладачем кафедри міжнародних відносин Шевчук О.С., здійснили захопливу екскурсію до історичних пам’яток періоду розквіту Русі-України. Ця подорож проходила в історичний день для України, адже саме 1 грудня 1991 року 90 % відсотків з 32-х мільйонів громадян України, що взяли участь у Всеукраїнському референдумі, висловилось за незалежність своєї країни. Тому дух патріотизму панував із самого початку туристичної подорожі.

Чи знаєте Ви, що Золоті Ворота – найстаріша збережена оборонна споруда доби Русі, головний в’їзд до древнього Києва? В уявленнях давніх русинів ці ворота були Небесною брамою – тією, через яку сонце, піднімаючись на світанку вгору, заходило у місто на день. Вони були величним, урочистим входом у великий Київ. Недарма, Богдан Хмельницький, прибуваючи у столицю 1649 року, заїжджав саме через Золоті Ворота – як переможець, тріумфатор, герой України. А кияни з почестями зустрічали гетьмана та його військо.

Наступною частиною екскурсії став Софіївський собор – осередок духовного життя українців. Іноземні загарбники неодноразово перетворювали на попіл столицю України. Але, не дивлячись на пожежі, стихійні лиха, війни і катастрофи, як і раніше, непорушним оберегом на берегах Дніпра стоїть Софійський Собор. Під час оглядин собору учні наче перенеслися в Середньовіччя, перейнялися його духом та атмосферою. Особливе враження справили мозаїка та графіті, які збереглися ще з ХІ ст. Також між дітьми виникло жваве обговорення щодо дати заснування собору. Одні вважають, що перший камінь Церкви Святої Софії був закладений у 1037 році. Головним джерелом інформації для них є «Повість минулих літ». Інші відстоювали думку що собор побудований за 20 років до цієї дати, в 1017 році розпочато будівництво. Також не залишила нікого байдужим доля останків князя Ярослава Мудрого.

Завершальним етапом мандрівки в минуле став Михайлівський Золотоверхий собор, спорудження якого у жовтні 1113 року завершив онук Ярослава Мудрого – київський князь Святополк Ізяславич. Вважається, що він звів споруду на честь перемоги над половцями і присвятив зведення храму своєму патронові архангелу Михаїлу. Також діти згадали і нещодавні події з історії України, те, як у ніч на 11 грудня 2013 року, дзвони Михайлівського Золотоверхого монастиря вперше за вісім століть били на сполох, до цього таке востаннє було у 1240 році, під час монголо-татарської навали. Саме завдяки звуку дзвонів до центру столиці зійшлися безліч киян, собор стає особливим місцем в ході Революції Гідності.

Екскурсія стала підведенням підсумків по темі «Розквіт Київської Русі». Адже заняття з історії України на підготовчих курсах в Київському міжнародному університеті, це не тільки теорія: дати, поняття та явищ в історії, але й цікаві екскурсії, що сприяють кращому розумінню предмета та занурення в історію своєї Батьківщини.