Всесвітній день боротьби з туберкульозом

24.03.2023

Щорічно 24 березня в усьому світі відзначається День боротьби з туберкульозом. Ця хвороба з кожним роком все більше прогресує, а від 1970 року Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила пандемію туберкульозу в Україні.

У межах зазначеної дати здобувачами освіти Медичного інституту було проведено круглий стіл, під час якого було проаналізовано особливості страшної хвороби, яка загрожує кожному з нас. Основною причиною зростання захворюваності учасники визначили зниження рівня життя населення, зростання алкогольної та наркотичної залежності, скорочення профілактичних оглядів населення, а також збільшення міграційних процесів, які впливають на розповсюдження негативного діагнозу.

Студенти детально розглянули документ ВООЗ «Туберкульоз. Клінічна настанова, заснована на доказових даних» (2023). Особливу увагу було закцентовано на сучасних підходах виявлення туберкульозу (за матеріалами настанови ВООЗ «Систематичний скринінг на туберкульоз, 2021»), швидких тестах діагностування туберкульозу (за матеріалами ВООЗ «Проведення швидкої діагностики для виявлення туберкульозу, 2021»), лікуванні чутливого та лікарсько–стійкого туберкульозу (за матеріалами настанови ВООЗ «Лікування лікарсько–чутливого туберкульозу, 2022» і «Лікування–стійкого туберкульозу, 2022»), забезпеченні підтримки пацієнтів (за матеріалами настанови ВООЗ «Лікування. Догляд та підтримка при туберкульозі, 2022»), особливостях ведення дітей та підлітків з туберкульозом (за матеріалами настанови ВООЗ «Ведення туберкульозу у дітей та підлітків, 2022»).

Засідання круглого столу пройшло цікаво й продуктивно. Цікава інформація стане корисною майбутнім лікарям у їхньому професійному становленню.