Світлої пам'яті професора Івана Пилиповича Ющука

27.03.2021

На 89-ому році життя не стало Івана Пилиповича Ющука – українського мовознавця, літературознавця, перекладача, громадського діяча. Все своє життя він присвятив наполегливій боротьбі за українську мову і Українську державу.

Його внесок в організацію та розвиток української освіти і науки є неоціненним. Організаторські здібності, відданість справі втілились у вагомих авторських здобутках. Іван Пилипович – відомий викладач, автор понад 30 новаторських підручників із української мови для середніх шкіл і закладів вищої освіти, в т.ч. для іноземців. На підручниках і лекціях Івана Пилиповича виховувалося не одне покоління філологів і журналістів.

Серед творів Ющука І.П. – літературні твори, підручники і посібники, дослідження з української писемності, відомі переклади творів сербських, хорватських, словенських, лужицьких письменників.

Іван Пилипович Ющук був завідувачем кафедри слов’янської філології та загального мовознавства Київського міжнародного університету, Заслуженим діячем науки і техніки України (з 1994), професором (з 1992), відмінником освіти України, членом Національної спілки письменників України, членом Центрального правління та Головної ради Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, лауреатом Всеукраїнської премії імені Бориса Грінченка, Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка (2014) та премії імені Дмитра Нитченка (2016).

Народився Іван Пилипович Ющук у 1932 р. у с. Чорників Володимир–Волинського району Волинської області.

У 1952 – 1957 роках навчався у Львівському державному університеті на слов'янському відділенні богемістики (чеська мова й література), де набув спеціальності філолога – славіста й учителя української мови. Два роки потому вчителював. Навчався в аспірантурі Інституту літератури ім. Т. Шевченка АН УРСР зі спеціальності «сербська література».

У 1962 – 1964 роках працював молодшим науковим співробітником Інституту літератури АН УРСР.

З 1964 р. – кандидат філологічних наук. З 1967 до 1969 року завідував відділом методики мови часопису «Українська мова і література в школі» (нині – «Дивослово»).

З 1969 р. – працював викладачем у Київському педагогічному інституті іноземних мов (нині – Київський лінгвістичний університет).

З 1994 р. – із перших днів створення – всі 26 років – був відданий справі розбудови Київського міжнародного університету.

Іван Пилипович багато років був ведучим передачі «Як ми говоримо» на радіоканалі «Культура».

05 липня 2011 року Івана Ющука було обрано головою Київського міського об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

Це унікальна людина, яка дуже любила і шанувала українську мову, людина, яка була видатним фахівцем, науковцем і зразком самовідданого служіння освіті та науці.

Світла і вічна пам'ять Вам, дорогий колего і Вчителю!