Online-вебінар проф. Ольги Голубовської «RESTART: Особливості клінічного перебігу та принципи терапії дельта-варіанту SARS-CoV-2»

11.10.2021

11 жовтня 2021 року о 17:00 на платформі Accаmеdin відбувся online-вебінар проф. Ольги Голубовської «RESTART: Особливості клінічного перебігу та принципи терапії дельта-варіанту SARS-CoV-2», який в режимі on-line відвідали  студенти 3 та 4 курсів медичного інституту спеціальності 222 «Медицина».

Лектор наголосила, що варіант «Дельта» залишається недостатньо дослідженим, але, цей штам є у 1,6 раза заразнішим, ніж штам "Альфа", у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше - до реанімації. У випадку зараження штамом «Дельта» симптоми можуть бути традиційними для Covid-19 - кашель, лихоманка, втрата відчуття запаху і смаку. Але такі симптоми при цьому штамі зустрічаються рідше. Лихоманка залишається досить поширеним симптомом, але втрата нюху більше не є з-поміж топ-10 симптомів. Вона зазначмла, що найпоширенішими симптомами "Дельти" є: головний біль, біль у горлі, нежить. Окрім того, "Дельта" у деяких випадках також може вражати кишківник. Це може спричинити симптоми, які нагадують харчове отруєння, зокрема пронос і блювоту. Ефективність вакцин проти штаму «Дельти» залишається предметом досліджень. Нещодавно проведене дослідження, оприлюднене в журналі New England Journal of Medicine, сфокусувалося на дієвості вакцин Pfizer і AstraZeneca - з'ясувалося, що дві дози вакцини Pfizer дають 88% захист від "Дельти", тоді як дві дози AstraZeneca - ефективні на 67%.