Участь студентів КиМУ у зустрічі з Головою Представництва ЄС в Україні

04.03.2020

04 березня 2020 року студенти Київського міжнародного університету спеціальності «міжнародні відносини» разом із доцентом Крупенею І.М. (канд.політ.наук, завідувач кафедри міжнародних відносин та туризму) відвідали Дипломатичну академію України імені Геннадія Удовенка при МЗС та приєдналися до зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Європейського Союзу в Україні, головою Представництва ЄС в Україні, паном Матті Маасікасом. Захід відбувся на англійській мові за модерації директора Дипломатичної академії України, Надзвичайного і Повноважного Посла Сергія Корсунського.

У своїй лекції на тему «Кордони Європи» Голова Представництва ЄС пан М. Маасікас надав детальну інформацію щодо історії поступового розширення кордонів Європейського Союзу після підписання Паризького договору (1951 р.) створення Європейської спільноти з вугілля і сталі (ЄСВС).

 Особлива увага була зосереджена на Лісабонській угоді, яка закріпила принципи функціонування Європейського Союзу. Стаття 49 даної угоди декларує, що будь-яка європейська держава, яка визнає і шанує принципи, визначені в статті 1а та зобов’язується їх дотримуватись, може подати заявку про її прийняття в члени Союзу. Оскільки Україна ˗ це європейська країна, то і дія статті 49 Лісабонської угоди поширюється на Україну. Нам залишається лише вірити про нові кордони Європи, які включатимуть Україну.

Після виступу пана Посла зустріч продовжилась у вигляді дискусії, обміну думками, зокрема, подальшого посилення санкційного режиму країнами ЄС щодо РФ у зв'язку з анексією Криму, надання фінансової допомоги для України з метою проведення реформ та фінансово-економічної стабільності, тощо.

На думку студентів організація та участь у таких заходах є корисною, оскільки вони дуже інформативні, дають можливість отримати додаткову інформацію сучасного стану та процесів у сфері міжнародних відносин і зовнішньої політики.