Виставка творчих робіт засуджених «Я маю право на нове життя»

29.11.2018

29 листопада студенти – майбутні юристи Київського міжнародного університету на чолі з доцентом Бісюк О.С. (к.ю.н., завідувач кафедри публічно-правових наук) відвідали Всеукраїнську виставку творчих робіт засуджених «Я маю право на нове життя», що відбулась у Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім».

Станом на листопад 2018 року на обліку в органах пробації перебувало понад 56 тисяч осіб, майже тисяча з яких – неповнолітні. 50 тисяч осіб – звільнені від відбування покарання з випробувальним терміном.

Саме з метою виправлення та ресоціалізації після ув’язнення столична юстиція спільно з громадською організацією «Союз «Золотий Вік України» влаштували правопросвітницьку виставку - форум, під час якої не тільки презентували творчі роботи засуджених, а й обговорили шляхи подолання дитячої злочинності в Україні.

Студенти КиМУ мали змогу також переглянути фільм «Небо над головами» – короткометражну документальну стрічку, яка розкриває життя за «колючим дротом». Фільм знімався впродовж двох років і показує справжнє життя підлітків, позбавлених волі. Режисер фільму Василь Возняк є волонтером пенітенціарного душпастирства УГКЦ і відвідує місця позбавлення волі з 2011 року.

«…Особі варто давати шанс на виправлення та можливість залишитись у своїй громаді. І ми всі: органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадські організації маємо створити умови для успішної реабілітації та ресоціалізації таких осіб в громадах. Лише об’єднавши наші зусилля для надання комплексної допомоги особам, які скоїли злочин, ми матимемо успішні історії, позитивний досвід, що також сприятиме зменшенню злочинності, а отже – підвищенню рівня безпеки у громадах…» – констатував заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов.

"…Наш слоган: "Пробація - можливості для змін" - зауважив директор Державної установи "Центр пробації" Олег Янчук, - "…Завдання співробітників органів пробації - мотивувати людину, яка вчинила злочин і отримала другий шанс на пробації, до змін у житті. А також сприяти у вирішенні обставин, що спонукали до злочину. Участь наших клієнтів у подібних заходах - це і є підтримка та мотивація до позитивних змін…"

«…Можна по-різному сприймати тих, хто зробив помилку — свідомо чи ні, можна бути впевненому в тому, що безневинні за гратами не опиняються. Проте можна спробувати поспівчувати, привідкрити вікно за колючим дротом і показати, що там теж є люди, без сумніву різні, і спробувати поглянути в глибину проблеми, зрозуміти, що спричинило ті чи інші проступки…» - додав очільник столичної юстиції Станіслав Куценко.

Відвідання виставки дало можливість студентам усвідомити,
що шлях до прекрасного залежить від кожного з нас #«Я маю право на нове життя».