Майстер-клас військового кореспондента, фотографа «Радіо Свобода»

12.12.2018

Вже доброю традицією в Київському міжнародному університеті стали зустрічі, майстер-класи для студентів відомих, успішних фахівців, зокрема, дикторів телебачення, радіоведучих, відомих журналістів, письменників-перекладачів.

12 грудня 2018 року зі студентами 1-2 курсів спеціальності «аудіовізуальне мистецтво і виробництво» досвідом своєї роботи поділився військовий кореспондент, фотограф «Радіо Свобода» Андрій Дубчак.

Професійний шлях гостя на радіо почався 2003 року, але фотокамеру до рук узяв лише в 2014 році з початком подій в Україні, які пізніше назвуть Революцією Гідності. Тоді 8 грудня 2014 р. під час Народного Віче Андрій з ялинки, встановленої у центрі Майдану Незалежності, зняв «видео с ёлки», яке буквально на другий день облетіло весь світ і зробило його відомим. За це відео автор став лауреатом конкурсу Lovie Awards у номінації Інтернет-відео. Потім були багатогодинні стріми, зйомки важливих подій країни та, зрештою, поїздки на фронт. Днями в житті Андрія Дубчака відбулася ще одна знакова подія – персональна виставка фотографій «Лінія фронту. Рік 2018» у межах проекту «Життя на нулі», на якій було представлено 60 робіт фотографа. Цей захід викликав не тільки суспільний інтерес, а й неабиякий резонанс у ЗМІ.

У ході майстер-класу Андрій звернув увагу студентів на важливі деталі якісної зйомки, як то: роль світла під час зйомки, налаштування освітлювальної техніки, підготовку камери до роботи, особливості чоловічого й жіночого портрету, психологія стосунків між фотографом та моделлю. На жаль, у межах однієї пари, часу було недостатньо, щоб повністю зануритися у творчий процес та навіть за такий короткий час студенти встигли зрозуміти основні правила й вимоги, які стосуються знімального процесу. Майстер із задоволенням відповів на усі запитання і люб’язно погодився відвідати ще й наступну пару і зустрітися зі студентами 3 курсу Коледжу КиМУ, які теж вивчають предмет «Фотожурналістика» і, під час якої, він розповів про особливості роботи військового кореспондента у зоні бойових дій та про виставку власних фото.

Молодь з великим інтересом слухала Андрія Дубчака, фотографії, які він показав, їх вразили, адже вони були зроблені на передовій, стали відображенням мужності, героїзму, ціни мирного неба, жахіття війни. Після майстер-класу студенти подякували гостю за зустріч, цікавий досвід й нові знання, а він у свою чергу пообіцяв, що з радістю прийде ще до нас у рідний КиМУ.