Семінар на тему «Технології перевірки наукових робіт у системі Strikeplagiarism.com»

10.05.2023

10 травня 2023 року о 14:45 відбувся семінар на тему «Технології перевірки наукових робіт у системі Strikeplagiarism.com», на який були запрошені завідувачі та лаборанти кафедр.

Модератори  Мартиненко С.М., проректор з науково-педагогічної діяльності, доктор педагогічних наук, професор; Кулакевич Т.В., методист Наукового відділу, адміністратор системи Strikeplagiarism.com.

На початку зустрічі Мартиненко С.М. звернула увагу на дотримання норм академічної доброчесності в університеті, зокрема, проблеми плагіату та самоплагіату під час виконання наукових досліджень.

Науковий  семінар був присвячений обговоренню особливостей технологічного підходу до перевірки  студентських атестаційних робіт на плагіат, встановлення граничного порогу текстових подібностей, механізму оцінювання наукового дослідження із урахуванням його специфіки у 2022 – 2023 навчальному році.

Методист наукового відділу Кулакевич Т.В. у презентації продемонструвала покроковий алгоритм перевірки бакалаврських, дипломних і магістерських робіт у системі Strikeplagiarism.com, проаналізувала причини поширення текстових запозичень, типові помилки, допущені під час написання наукових досліджень. Наголосила  на відповідальності наукових керівників за змістове наповнення студентських наукових робіт, зазначила, що документ не має оцінюватися вийнятково за відсотками коефіцієнтів подібності, а підлягає перевірці змістового наповнення документів.

Під час семінару присутні завідувачі та лаборанти кафедр, які здійснюють перевірку атестаційних робіт на плагіат, мали змогу поставити запитання щодо особливостей виконання й перевірки текстів на плагіат, коефіцієнтів подібності із урахуванням особливостей фахової підготовки, а також поділилися практичним досвідом.