Майстер–клас «Діловий протокол та етикет в ХХІ столітті»

16.05.2023

16 травня 2023 року в форматі онлайн відбувся майстер–клас «Діловий протокол та етикет в ХХІ столітті» завідувача кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства, к.ю.н. Рудник Людмили Іванівни і випускника спеціальності «Міжнародне право», колишнього першого секретаря посольства, консула України в Ірані, викладача кафедри міжнародних відносин та туризму Бальянца Сурена Володимировича.

До майстер–класу долучилися студенти спеціальностей «Міжнародне право», «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Міжнародні економічні відносини».

Упродовж зустрічі теоретично було висвітлено низку запитань, зокрема: «шкарпеткова дипломатія» Д. Трюдо; «диванна дипломатія» або «стілець для Урсули фон дер Ляєн»; помилки делегації України під час візиту до Катару; протокол зустрічі іноземних гостей або причини відмови Віталію Кличку зустріти Ангелу Меркель в аеропорту; особливості дипломатичного вбрання на прикладі Олесі Ілащук (новопризначеного посла України в Болгарії), необхідність чіткого дотримання дипломатичного протоколу впродовж військового стану.

Студенти виявили зацікавленість та із задоволенням взяли участь в обговоренні, мали змогу поставити запитання, серед яких:  На які емоції та форми їх вираження мають право дипломати? Чи завжди потрібно бути «людьми у футлярі»? Чи існують у формальному та неформальному дипломатичному спілкуванні теми–табу? Якою мовою та за яких умов прийнято вести діалог?

Дякуємо Сурену Володимировичу та всім присутнім за цікавий та пізнавальний майстер–клас!