Круглий стіл «Українська вишиванка: історія та традиції»

18.05.2023

18 травня 2023 року працівники кафедри слов’янської філології та загального мовознавства у форматі онлайн провели круглий стіл «Українська вишиванка: історія та традиції», в якому взяли участь студенти 1-го курсу Фахового коледжу і учні 5‒9 класів Ліцею КиМУ. 

З нагоди святкування Дня вишиванки учасники заходу з’ясували цікаві факти з історії започаткування цього свята в Україні та за її межами; дослідили виникнення поняття «вишиванка» у мовному та культурно-історичному аспектах; виокремили регіональні особливості символіки й кольорової гами української вишиванки; читали вірші про вишиванку, а також переглядали документальний фільм «Історія української вишиванки», і розмірковуючи про те, якої символічної етнічної сили набула вишиванка у контексті російсько-української війни.

Учасники заходу дійшли спільної думки, що нині вишиванка є символом української нескореності, свободи й консолідації дуже різних українців за політичними, релігійними поглядами, за мовною ознакою, саме тому вона є сучасною зброєю й національним оберегом у протистоянні російському агресорові.

Круглий стіл пройшов цікаво, жваво, у дружній і теплій атмосфері.

Наприкінці заходу похвальними грамотами за активну участь у заходах, проведених кафедрою СФЗМ протягом 2022-2023 н. р., було нагороджено студентів Фахового коледжу та Університету КиМУ.