День юриста в Навчально-науковому юридичному інституті

08.10.2020

Дату 8 жовтня для святкування Дня юриста обрано зовсім не випадково. Вважається, що саме цього дня у 1016 році Ярослав Мудрий видав звід законів «Руська правда», що став згодом правовою основою для розвитку централізованої держави Київська Русь.

Професія юриста дуже важлива, адже саме на правознавчу спільноту покладаються завдання затвердження принципу верховенства права, вдосконалення законодавства, посилення правових гарантій захисту різних верств населення і підвищення правосвідомості та правової культури. Вимагає від фахівців максимальної витримки, відмінної пам’яті, уміння вирішувати конфліктні ситуації та бездоганного знання законодавства.

Під гаслом «Знати право, служити праву, захищати право» 8 жовтня 2020 р. пройшов День юриста в Навчально-науковому юридичному інституті.

Студенти IV курсу спеціальності «Право» в’язали участь у практичному семінарі «Проведення дактилоскопії», під керівництвом зав. кафедри публічноправових дисциплін к.ю.н. О.С. Бісюк. Під час проведення заняття студенти могли дізнатись що собою являє: дактилоскопія, персоніфікована дактилоскопічна інформація, обробка дактилоскопічної інформації, дактилоскопічна реєстрація, дактилоскопічна ідентифікація, дактилоскопічна експертиза, суб'єкт дактилоскопічних даних.

Визначили основні завдання дактилоскопічної експертизи, які полягають у ідентифікації живих осіб, невпізнаних трупів, а також встановленні причетності осіб до вчинення злочинів за допомогою відбитків рук, отриманих у ході дактилоскопічної реєстрації; слідів рук, вилучених при огляді місця події.

Для виготовлення дактилоскопічної карти в ході занять студенти дактилоскопують один одного. Якісні відбитки пальців рук, придатні для виведення дактилоформули, можна одержати, дотримуючись таких умов:

  • фарбу на платівці розкачують котком рівномірно тонким шаром
  • кожний палець правої, а потім лівої руки почергово прокатують по платівці від одного краю нігтьової фаланги до другого тільки в одному напрямку, не натискаючи на палець
  • забарвлені пальці правої, а потім лівої руки прокатують у відповідному віконці дактилокарти.

Контрольні відбитки пальців не прокатують, а одержують шляхом утворення статичного контакту 4-х пальців руки одночасно з бланком дактилокарти. Відбитки великих пальців роблять окремо у відповідних місцях.

Під час проведення заняття був застосований новітній для юридичної науки вид практичного заняття «надихаюча практика», під час якої студентам, через історичні приклади становлення криміналістики, прищеплювалася любов до предмету цієї науки та навчальної дисципліни. Студенти визначили свої візерунки папілярних ліній та їх будову, що має сукупність ознак, яка дає змогу відрізнити один візерунок від іншого. Завдяки отриманим навичкам під час проведення практичного заняття студенти добре засвоїли теоретичний матеріал теми.

За ініціативи кафедри теоретичних та приватноправових дисциплін (зав. кафедри к.ю.н., доцент Сапарова А.О.) було проведено виставку – конкурс студентських стінгазет, виготовлену руками юних служителів Феміди. В конкурсі стінгазет перше місце поділили

 

До дня юриста, студенти правники відзначились також, як переможці спортивних змагань. Так студент 3 курсу спеціальності «Право» Тимчук Артем, став абсолютним чемпіоном міста Києва в багатоденній гонці на треку, та став переможцем етапу чемпіонату України, який проходив у м. Біла-Церква.

 

 

А студент 2 курсу спеціальності «Право» Кравчук Іван, який є майстром спорту, багаторазовий чемпіон України, чемпіон Європи, став Світовим призером з тхеквондо.

 

Шановні юристи!
Сердечно вітаємо з професійним святом!
Ваш вибір професії – це вибір шляху відповідальності, справедливості,
відданості, цілеспрямованості. Нехай ваші професійні зусилля будуть
винагородженні повагою і довірою громадян, впевненістю у надійному і
справедливому захисті їх конституційних прав і свобод.
Щиро зичимо вам здоров’я, добробуту, щастя й удачі, життєвої наснаги
та нових здобутків у професійній і громадській діяльності.