Фактчек: новий формат журналістських розслідувань (майстер-клас для майбутніх журналістів)

26.04.2018

25-26 квітня 2018 року доцент Валентина Козак (к.філол.н., кафедра теорії та історії журналістики) Київського міжнародного університету взяла участь у семінарі «Фактчек як інструмент протидії маніпуляціям та фейкам. Методика впровадження у навчання», організований керівником порталу «БезБрехні» Олександром Гороховським за підтримки посольства Республіки Чехія в Україні.

Фактчек – відносно нове явище в українській журналістиці, один із видів журналістських розслідувань, дієвий механізм викриття політичних маніпуляцій і завдання фактчекерів полягає в тому, щоб з'ясувати правду чи ні говорить спікер, чи не вдається до перекручування фактів, маніпуляцій, фейків тощо. В Україні одними із найвідоміших фактчек-ресурсів є «VoxCheck, «Chesno», «FactCheck», «Без брехні».

А вже за тиждень після семінару Валентина Андріївна спробувала зацікавити студентів спеціальності «журналістика» Коледжу й Інституту журналістики, кіно і телебачення КиМУ розслідуваннями у форматі фактчек шляхом проведення майстер-класу, семінару із презентацією. Студенти не тільки дізналися про теоретичні засади фактчеку, а й розібрали разом із викладачем ряд прикладів. «...Можна було відразу пересвідчитися, що фактчек націлений на викриття маніпуляцій, популізму та недостовірних фактів. Наше суспільство потребує розслідувань такого формату: неупереджених, підкріплених виключно фактами з відкритих джерел…) прокоментувала пізніше студентка Карина Мартиросян.

«…Перед тим, як подати факти, що підтверджують або заперечують істинність висловлювання публічної особи, «розжуйте» аудиторії тему, всі складні поняття донесіть доступною мовою, підведіть до головного, і тільки потім давайте факти. Кожен фактчек закінчується вердиктом: правда, напівправда або брехня …» зазначила Валентина Козак.

Наприкінці заняття Валентина Андріївна запропонувала студентам допомогу у проведенні власних розслідувань, тим самим взяти участь в загальноукраїнському конкурсі на краще розслідування формату фактчек серед журналістів-початківців, що викликало їх зацікавленість. Подробиці за посиланням: http://www.checkregion-ua.info/

За матеріалами Наталії Горбач
(студентка ІІ – курсу Інституту
журналістики, кіно і телебачення КиМУ).