Прийом студентів-архітекторів у Всесвітній день архітектури в Національній Спілці архітекторів України

05.10.2020

У Міжнародний день архітектури, який відзначається щорічно у перший понеділок жовтня, студенти і викладачі факультету будівництва та архітектури на чолі з деканом М.В. Бутиком та завідувачем кафедри будівництва та архітектури О.В. Чемакіною були прийняті в Будинку архітектора Національної спілки архітекторів України. Відбулося представлення нашого колективу Президенту НСАУ В.М. Гусакову, Голові Архітектурної палати НСАУ О.П. Чижевському.

Координатор проектів НСАУ архітектор О. Барановський розповів, що Всесвітній день архітектури встановлений в 1985 році, в перший понеділок жовтня Міжнародним союзом архітекторів, що виник в 1946 році, після Другої світової війни, коли потрібно було піднімати з руїн міста, відновлювати підприємства, відтворювати пам'ятники архітектури.

В Україні в 1995 році встановлено День архітектури України, який святкується щорічно 01 липня у тогорічний Всесвітній день архітектури. Цього дня проводиться присудження і вручається Державна премія України в галузі архітектури. З 1996 року Всесвітній День архітектора приурочений Міжнародному дню житла, який святкується в перший понеділок жовтня. Це рішення ухвалила Міжнародна спілка архітекторів на XX Генеральній асамблеї ООН у Барселоні.

О.П.Чижевський коротко розповів про становлення і роботу НСАУ.

Саме цього дня, Всесвітній день архітектури, відбулося урочисте підписання угоди про співпрацю КиМУ з НСАУ, змістом якої передбачено всебічне спілкування і допомога в організації освітнього процесу підготовки фахівців у галузі будівництва та архітектури, наукова співпраця у форматі спільної участі в міжнародних конференціях і виставковій діяльності.