Представник СММ ОБСЄ в Україні – зустріч зі студентами КиМУ

19.02.2019

19 лютого 2019 року керівник Департаменту з прав людини Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ в Україні пан Вольфганг Споррер відвідав Київський міжнародний університет і виступив з лекцією «Роль ОБСЄ в організації безпеки та співробітництва в Європі і врегулюванні української кризи» перед студентами спеціальностей «міжнародні відносини», «міжнародне право», «міжнародні економічні відносини». У зустрічі також взяла участь пані Ірина Іванківрадник з національного права місії СММ. Робоча мова зустрічі – англійська.

Президент Київського міжнародного університету професор Хачатурян Х.В., проректор, професор Тіменко І.В. ознайомили почесного гостя зі стратегією та основними напрямами діяльності університету на національному та міжнародному рівнях і взяли участь у зустрічі.

У своєму виступі пан В. Споррер проаналізував історичну роль і перспективи розвитку ОБСЄ у формуванні європейського безпекового середовища, схарактеризував роботу Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні, яка почала свою роботу 21 березня 2014 року на підставі запиту від уряду України до ОБСЄ і консенсусного рішення всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ.

СMM – це не озброєна цивільна місія, яка працює 24 години на добу, 7 днів на тиждень у всіх регіонах України. Її основні завдання – це неупереджено та об'єктивно спостерігати та звітувати про ситуацію в Україні, а також сприяти діалогу між усіма сторонами конфлікту. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ у всій Україні. У зв'язку з тим, що військова криза в Україні і навколо неї поглибилась, обов'язки спостерігачів поповнилися новими завданнями і включають: публікацію щоденних звітів, які відображають випадки порушення режиму припинення вогню, проведення зустрічей з цивільним населенням, з них за участю Голови Місії, сприяння установленню режиму припинення вогню і здійснення моніторингу його дотримання. СММ відведено також провідну роль у моніторингу Комплексу заходів, пов’язаних з імплементацією Мінських домовленостей.

Лекція була дуже пізнавальною для студентів, дала можливість їм зрозуміти принципи та важливість роботи Спеціальної моніторингової місія ОБСЄ в Україні. Після її закінчення розпочалася дискусія, під час якої вони мали змогу отримати кваліфіковані відповіді на свої запитання, зокрема:

  • З якого боку військового конфлікту порушується режим припинення вогню? Чи можна передбачити час, коли українська проблема може бути розв'язана на сході країни? Чи є якісь позитивні зміни за останній рік у ситуації на Донбасі? Чи реалізуються в межах діяльності місії освітні проекти? Що ви думаєте про заборону росіянам спостерігати за виборами в Україні?
  • Хід зустрічі висвітлювали журналісти телепрограми «Студентський квиток», студентської газети «Post Scriptum+» та ТРК «5 канал».