Візит Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Казахстан до КиМУ

06.03.2019

Зустрічі, лекції представників дипломатичного корпусу країн, міжнародних організацій, акредитованих в Україні, зі студентами та викладачами Київського міжнародного університету впродовж багатьох років стали вже складовою освітнього процесу.
6 березня 2019 року університет відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні пан Ордабаєв Самат Ісламович, який зустрівся зі студентами спеціальностей «міжнародні відносини», «міжнародне право», «міжнародний туризм», «право», «журналістика» та виступив з лекцією «Відносини Казахстану та України, стан та перспективи розвитку».

У зустрічі також взяв участь Аташе Посольства пан Богенбайули Абилайхан. Робоча мова – російська, модератор заходу – професор Тіменко І.В., проректор з іноземних мов.

Спілкуючись з гостями президент КиМУ, професор Хачатурян Х.В. підтвердив готовність Київського міжнародного університету співпрацювати з провідними університетами Казахстану в межах міжнародної програми «Erasmus+», ознайомив з досягненнями в справі міжнародної діяльності, співпраці з європейськими університетами.

У своєму виступі пан Посол зазначив, що сьогодні Казахстан є однією з найбільш швидкозростаючих економік пострадянського простору. Політична стабільність країни робить її привабливою для роботи великих корпорацій, тим паче, що країна займає досить вигідне геополітичне положення в Центрі Євразії. Наприклад, у 2018 році в країні було запущено 27 інвестиційних проектів з іноземним капіталом на 3,1 млрд. доларів США, у 2019 році реалізуються проекти на загальну суму 39,6 млрд. доларів США.

Одна з найбільш цікавих економічних реформ, яка реалізується в Казахстані, викликала великий інтерес молоді, на їх думку щось подібне потрібно зробити в Україні, а саме: на території Казахстану виділили окрему економічну зону пріоритетного розвитку, яка і дає небувале зростання економіки. Її родзинка в тому, що там закріпили англійське юридичне право, є суди, де працюють судді з Англії, які судять за методикою англійської системи. Як наслідок, багато зарубіжних компаній зі США та ЄС просто-таки ломляться в цю економічну зону та інвестують десятки мільярдів доларів у розвиток економіки Казахстану. Податки вони платять нарівні з казахським бізнесом.

Пан Посол також звернув увагу на такі напрями сучасної модернізації країни, які допоможуть перетворити Казахстан на сучасну розвинену країну. Це:

  • політична модернізація країни (президентська чи парламентська влада, система державного управління та ін.);
  • забезпечення поширення і реалізація інновацій, що є основною базою модернізації національної економіки (створення корпорацій для спільного випуску продукції в галузях інформаційних технологій, сільського господарства, медицини, енергетики);
  • людський ресурс, ефективні шляхи модернізації освіти, трансформація суспільної свідомості, перегляд системи цінностей, обов'язкова трьохмовність (казахська, російська, англійська), перехід на латиницю.

Як завжди, студенти отримали відповіді на питання, їх цікавила офіційна позиція країни щодо Криму та військових дій на Сході України, вшанування творчості Т.Г. Шевченка у Казахстані, адже відомо, що у 2017 році в Україні був реалізований проект «Кобзар в степах Казахстану», присвячений життю і творчості Тараса Шевченка в період його заслання в Казахстані. За підтримки посольства Казахстану в Україні, була видана книга і документальний фільм, який отримав гран-прі на міжнародному кінофестивалі «Канів - 2017». Голова дипломатичної місії Казахстану подарував до бібліотеки КиМУ по декілька примірників книжок, виданих у межах проекту: «Центральноазійський Барс», «Кобзар у степах Казахстану».

На прощання студенти подякували гостям за цікаву інформативну лекцію, вручили сувеніри та зробили спільні фото.

Хід зустрічі висвітлювали журналісти студентської телепрограми «Студентський квиток» та газети «Постскриптум +»