2020 рік – Рік медсестринства в Україні

12.05.2020

Близько 80% загального обсягу робіт у медзакладі лежать на плечах медичних сестер. Медичні сестри та акушерки відіграють найважливішу роль у наданні медичних послуг в галузі охороні здоров’я. Вони присвячують свої життя допомозі матерям та дітям, здійснюють життєво важливі щеплення, асистують лікарям у проведенні найскладніших операцій, надають екстрену медичну допомогу, виконують великий спектр маніпуляцій та процедур, дають медичні рекомендації, доглядають за літніми людьми. Дуже часто для місцевого населення вони є першим та єдиним джерелом медичної допомоги.

Генеральна асамблея охорони здоров’я прийняла рішення оголосити 2020 рік Міжнародним роком працівників сестринських та акушерських служб. Україна підтримала ініціативу Всесвітньої організації охорони здоров’я. 

12 травня 2020 року відбувся круглий стіл (он-лайн) у ПЗВО «Київський міжнародний університет» - 2020 рік – Рік медсестринства в Україні, в якому взяли участь науково-педагогічні працівники та студенти навчально-наукового медичного інституту.

Під час круглого столу були обговорені новації, передбачені медичною реформою. За цей час галузь зазнала значних змін, що насамперед стосуються роботи медичного персоналу первинної ланки і зокрема медичних сестер.

Наприкінці 2017 року було підписано Закон України 2168 Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», який набрав чинності з 1 січня 2018 року, а саме дав старт медичній реформі в Україні. Документ трансформує модель фінансування медицини державою та вдосконалює галузь в цілому, зокрема завдяки втіленню новітніх технологій. В 2018 році розпочався перший етап реформи – зміни торкнулися діяльності медичних закладів і фахівців, що надають первинну медичну допомогу (сімейні лікарі, терапевти та педіатри).

У світлі реформи насамперед має змінитися роль медсестри у лікувальному процесі, має зрости її значимість та авторитет. Реформа має змінити ситуацію шляхом надання цим фахівцям ширших повноважень та більшої відповідальності. Це також неможливо зробити без змін у системі освіти та підготовці кадрів для медичної галузі.

Медична реформа вдосконалює взаємодію у тандемі «лікар-медсестра». Адже саме медсестра є головним помічником лікаря і має взяти на себе процес первинного прийому пацієнта: збирати інформацію про хворого та його скарги, вимірювати пульс, тиск, температуру, проводити інші маніпуляції. Лікар буде долучатися до процесу лікування, вже маючу всю необхідну первинну інформацію. Це зекономить час лікаря і дасть змогу медичній практиці («лікар-медсестра») прийняти більшу кількість пацієнтів. А це в свою чергу безпосередньо буде впливати на оплату праці тандему.

Виникає потреба змінити ситуацію таким чином, щоб медсестра не просто виконувала лікарські призначення, а була залучена до лікувально-діагностичного процесу на більш високому рівні.

Особливо гостро така потреба виникає на етапі перевантаженої первинної ланки надання медичної допомоги, про що зауважила директор КНП «ЦПМСД Святошинського району м.Києва» Карамелєва Наталія Олексіївна, наголосивши на необхідності урахування потреб регіональних закладів охорони здоров’я при внесенні змін до ОП.

Учасники круглого столу відмітили, що у підготовці кадрів зараз недостатньо уваги приділяється профілактичній медицині, психології сімейних відносин, комунікації з пацієнтами, а також ефективному володінню новітніми технологіями. Медсестра, яка вільно володіє сучасними медичної практиками та має гарні комунікативні навички, може взяти на себе більше повноважень та відповідальності. Це вивільнить час лікаря для більш ефективної та якісної роботи з пацієнтом.