Навчально-оздоровча подорож до європейських столиць Відня та Будапешту

14.06.2019

14 - 19 червня 2019 року студенти Київського міжнародного університету та Коледжу КиМУ вирушили в навчально-оздоровчу поїздку до європейських столиць Відня та Будапешту з відвідуванням надзвичайних оздоровчих термальних купалень. Організатор туристичної подорожі - к.і.н., доцент І.І. Судак, завідувач кафедри міжнародних відносин КиМУ. Група з 11 студентів та двох керівників (доцент Судак І.І. та викладач КиМУ Кісельова Я.В.) 14 червня виїхали потягом з Києва до Ужгорода.

15 червня група автобусом відправилася з Ужгороду, після перетину угорського кордону, до термальних чудес Угорщини, до угорського Памуккале – міста Егерсалок. Це унікальне місце, що поєднало в собі надзвичайну природу, цілющі, теплі джерела та єдиний в Європі великий соляний пагорб. Через унікальну термальну воду, яка багата мінералами, на поверхні утворилася «соляна шапка». Цілюще джерело б’є з глибини 400 м і роками намиває застиглий водопад. Над ним піднімається пара і відчувається запах сірки. Вода в джерелі гаряча, близько 65 градусів. Студенти відвідали купальні, три години провели в різних розважальних басейнах, ексклюзивних саунах, приємних ваннах.

Наступного дня – 16 червня на студентів чекала столиця Австрії – Відень. Екскурсія розпочалася з площі Марії Терезії, яка вражає своїми розмірами. У центрі площі розташований пам`ятник самій імператриці, а з обох боків – абсолютно однакові споруди-музеї. Далі була оглядова екскурсія «Величний Відень», гуляючи вулицями Кольмаркт Грабен і Кентнерштрассе, дісталися знаменитого віденського палацу Хофбург, що належить до числа головних визначних пам'яток міста. Також екскурсовод показала Ратуш, Парламент та Віденську оперу, Собор Святого Стефана – шедевр архітектури, розташований на маленькій площі Стефанплац у самому серці Відня. А згодом на студентів чекали гостинні заклади, де спробували відомий тортик «Захер» та штрудель.

Родзинкою Відня став палац Шенбрунн – головна літня резиденція Габсбургів, палац у стилі бароко, тепер музейна цінність, що є під охороною ЮНЕСКО. У 1830 році тут народився майбутній імператор Франц-Йосиф, котрий правив Австро-Угорщиною впродовж майже семи десятиліть. Разом з екскурсоводом ми відвідали 41 кімнату палацу Шенбрунн.

17 червня – на студентів чекала столиця Угорщини – Будепешт. Студенти мали оглядову екскурсію «Будапешт – перлина Дунаю». Унікальна архітектура, яка об'єднує в собі два яскраво виражених історичних центра міста. Це пов'язано з тим, що із західного боку річки Дунаю розташовалося місто Буда, а на схід - Пешт. Екскурсія розпочалася з головної площі столиці – площа Героїв. Прикрашає її висока колона з архангелом Гавриїлом зверху, і пам'ятники, зведені в пам'ять лідерів семи угорських племен - засновників угорської держави - біля підніжжя колони.

Студенти відвідали казковий замок Вайдахуняд, побудований в одному з найкрасивіших місць Будапешта - парку Варошлігет. Зовні пам'ятка дуже схожа на трансільванський бастіон. Замок знаходиться біля найбільшого озера. На даний момент в Вайдахуняд розташовується музей сільського господарства.

Приємне враження визвав Рибальський бастіон, який є однією з найкрасивіших архітектурних пам'яток Будапешта. Це архітектурна споруда розташована на Кріпосному пагорбі, був побудований на місці старого рибальського ринку.

Екскурсія продовжувалася: Базиліку Святого Стефана - католицький собор в Будапешті, найбільший храм столиці Угорщини; Собор Матяша – одна з найгарніших будівель Будапешта, побудований у період між 1250 та 1270 роками під патронатом короля Бели IV; знамениту пам'ятку Будапешта - будівлю угорського Парламенту. Ця будівля стала результатом пам’яті про минулу велич та багаторічного прагнення нації до свободи та власної держави. Найціннішим скарбом парламенту є Священна Корона (XII ст.), яка разом з іншими королівськими реліквіями знаходиться під куполом. Корона є державним символом незалежності Угорщини.

Студенти мали змогу побачити меморіал жертв Голокосту, встановлений в 2005 на березі Дунаю - Взуття на річці Дунай (Башмачки). Пам'ятник встановлено на Пештському березі Дунаю, недалеко від будинку Парламенту Угорщини. Відкриття відбулося 16 квітня 2005 року, в Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

День в Будапешті закінчився неперевершеною програмою «Будапешт в ілюмінації» - годинна прогулянка по вечірньому Будапешту. Мости і набережні в прекрасній ілюмінації, незабутнє враження від яскраво освітленого нічного міста. Шикарні панорамні види, що відкриваються з головної річки Європи, занесені ЮНЕСКО в скарбницю культурної спадщини людства.

19 червня студенти відвідалли термальні купальні Мішкольц-Тапольца. Печерна купальня Мішкольц-Тапольца знаходиться у північній частині Угорщині. Це прекрасне, мальовниче і дуже незвичайне міcце.

Особлива привабливість єдиної у своєму роді в Європі водолікувальної купальні в тому, що вона розташована у природніх, вимитих за тисячоліття термальними водами, печерах. Лікувальними властивостями наділена не тільки вода, а й повітря в середині купальні. До оздоровчого комплексу також відноситься відкрите термальне озеро, що наповнюють теплі джерела. Унікальне розташування захищає її від вітру і створює приємний клімат для відпочинку.

Щасливі та надзвичайно задоволені студенти повернулася до Ужгорода через словацький кордон, а звідти потягом до Києва.