Cтуденти КиМУ взяли участь у семінарі з фактчекінгу

11.04.2019

11 квітня у Києві, на вулиці Інститутській, у конференц-залі готелю "Україна" відбувся семінар для викладачів факультетів та кафедр журналістики вищих навчальних закладів України "Можливості та перспективи регіонального фактчекінгу". Семінар відбувся у межах проекту "Посилення громадського контролю в регіонах України II", який реалізує чеська громадська організація Асоціація з міжнародних питань за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Разом із доцентом кафедри соціальних комунікацій Валентиною Козак до участі в цьому заході долучилися четверо студентів КиМУ, яких зацікавив такий формат журналістських розслідувань, як фактчек.

Під час семінару виступали відомі журналісти-практики, які ділилися власним досвідом і аналізували найпоширеніші помилки журналістів-початківців. Так, Олександр Гороховський, керівник проекту "БезБрехні", автор посібника для викладачів і студентів "Фактчек як тренд розслідувань: можливості та перспективи" розповів про методологію фактчекінгу, проаналізував найбільш поширені помилки на конкретних прикладах.

Редактор сайту "Наші гроші" Олекса Шалайський висвітлив питання мотивації студентів до перевірки фактів, що дуже важливо в роботі журналіста.

А Наталя Онисько, редактор сайту "Наші гроші. Львів" поділилася досвідом використання фактчекінгу в інвестигативній журналістиці на прикладі редакції "Наші гроші. Львів". Та продемонструвала, як працювати з відкритими реєстрами.

Під час семінару було оголошено про початок конкурсу, деталі якого на сайті www.checkregion-ua.info. Це конкурс для журналістів-початківців, що покликаний допомогти освоїти методологію фактчеку і зацікавити журналістськими розслідуваннями такого формату.

Юлія Ахметгораєва, студентка 2 курсу
Інституту журналістики кіно і телебачення