Візит до Київського міжнародного університету Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Індія в Україні Й.В. Пана Манодж Кумар Бхарті

26.04.2017

26 квітня 2017 року у межах програми розвитку міжнародних зв’язків, зокрема з дипломатичними представництвами іноземних країн, акредитованих в Україні, відбулась зустріч студентів, майбутніх дипломатів, фахівців з міжнародного права, журналістів та філологів з Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Індії в Україні паном Манодж Кумар Бхарті.

Тема лекції, яку пан Посол прочитав студентам - «Відносини Індії і України, стан та перспективи розвитку» (“Relations: India - Ukraine, evolution and perspectives"). Робоча мова зустрічі – англійська.

Супроводжували пана Посла працівники посольства:Вадим Пономарьов - помічник пана Посла та Аліна Новікова – менеджер відділу культури посольства (до речі, випускниця КиМУ 2010 року, магістр з міжнародних відносин, референт-перекладач з англійської мови та гінді).

Почесні гості зустрілися з президентом Київського міжнародного університету, професором Хачатуряном Х.В. та віце-президентом, професором Шумигорою Л.І. Під час зустрічі були обговорені питання продовження співпраці в межах програм обміну студентів і викладачів, навчання індійських громадян у КиМУ, збільшення їх кількості на нових спеціальностей (фармація, стоматологія), а також за спільними освітніми програмами з європейськими вишами, які дають можливість індійським студентам отримати диплом європейського університету.

У рамках візиту пан Посол виступив з прекрасною презентацією, у якій розповів про культурну спадщину та сучасні досягнення своєї країни, дав характеристику політичного, торговельно-економічного та культурного співробітництва між Індією та Україною, запропонував організовувати спільні заходи, щоб краще пізнавати матеріальне та духовне надбання обох народів, запросив студентів і викладачів взяти участь 18 червня 2017 р. у «Йога Марафон», який буде проходити у Києві під патронатом посольства Індії в Україні, з нагоди святкування Міжнародного Дня Йоги (21 червня), оголошеного ООН.

Довідка:

Індія була однією з перших держав світу, яка визнала суверенну Україну. Це відбулося 26 грудня 1991 року, й уже за три тижні потому, 17 січня 1992 року, між країнами був підписаний протокол про встановлення дипломатичних відносин.
Основними товарами українського експорту до Індії є жири та олії рослинного походження, чорна металургія, мінеральні добрива, продукти неорганічної хімії. Товарами індійського імпорту в Україну є фармацевтична продукція (Індія основним експортером фармацевтичної продукції до України, за вартістю експорту поступаючись тільки Німеччині); органічні хімічні сполуки; пластмаси та полімерні матеріали; чорні метали та вироби з них.

По закінченні лекції пан Посол з задоволенням відповідав на питання студентів. Зокрема, студентів цікавили питання:

чи може зовнішня політика євро-атлантичної орієнтації України вплинути на поглиблення відносин між Україною та Індією; Індія відома у світі так званим Боллівудом, що на Вашу думку стало причиною успіху данного проекту?; як Посол Індії в Україні ви вже пропрацювали 2 роки, що Ви вважаєте найбільшим досягненням за цей період; останній візит президента Індії до України відбувся у 2005 році, чи планується такий візит в найближчі роки та ін.

Наприкінці зустрічі Тайя Аврам, студентка III курсу спеціальності міжнародне право, подякувала пану Послу за інформативну, цікаву лекцію та вручила гостю книги з історії України, її культурної спадщини, а також історії розвитку Київського міжнародного університету.

Хід зустрічі висвітлювали журналісти телепрограми «Студентський квиток».