«Політичні процеси: останні події в Сирії» - лекція Надзвичайного та Повноважного Посла Сирії в Україні у КиМУ

16.02.2018

16 лютого 2018 р. відбувся візит Надзвичайного і Повноважного Посла Сирійської Арабської Республіки в Україні пана Хассана Хаддура до Київського міжнародного університету, під час якого він виступив з лекцією на тему: «Політичні процеси: останні події в Сирії» перед студентами спеціальностей міжнародні відносини, міжнародне право, політологія, філологія. У зустрічі також взяла участь Перший секретар Посольства – пані Абір Салум. Робоча мова зустрічі – англійська.

Перед лекцією президент Університету, професор Хачатурян Х.В., директор інституту міжнародних відноси, професор Тіменко І.В. обговорили питання поглиблення співпраці з посольством щодо професійної підготовки громадян Сирії у Київському міжнародному університеті, зокрема, зі спеціальностей міжнародне право, міжнародні відносини, міжнародні економічні відносини, фармація, які більш усього цікавили гостей.

У своєму виступі пан Посол проаналізував досить складну ситуацію, яка склалася в Сирії. 15 березня 2018 року – минає шість років з початку громадянської війни в Сирії. Натхненні Арабською весною сирійці вийшли в 2011-му на антиурядові протести, вимагаючи більше демократії, більше політичних прав, свободи та справедливості. Згодом ці масові виступи переросли у багаторівневий громадянський конфлікт із міжнародним втручанням – «війну всіх проти всіх», яка розтерзала країну на чотири шматки: з одного боку - 34 % територій контрольовані урядовими військами, ще 30% - прихильники ІДІЛ, 20% території – зона сирійських курдів, які хочуть зміцнити свою автономію на півночі країни, 15% – інші повстанці. Усі воюють проти всіх одночасно на кількох фронтах. Відомо, що за спинами безпосередніх учасників конфлікту стоять регіональні й глобальні гравці — Росія і Сполучені Штати, Європейський Союз і Туреччина, Іран , "Ісламська держава" і ін. . Всього, за період з березня 2011 р. по грудень 2017 р. загинуло понад 400 тис. сирійців, 5 млн. стали біженцями, ще 6 млн. змушені були покинути свої домівки, але ще залишаються на території Сирії.

Студенти отримали відповіді пана Посла на питання щодо впливу подій у Сирії на стабільність в Європі та як це може зачіпати Україну, наслідків від використання хімічної зброї на сирійській території, а також на питання пов'язані з забезпечення продуктами харчування, медичною допомогою тих сирійських громадян, які залишилися без даху над головою.

По закінченні зустрічі студенти подякували пану Послу за інформативну і корисну лекцію, вручили сувеніри, зробили спільні фотографії.

Хід зустрічі висвітлювали журналісти телепрограми «Студентський квиток».