ХХІ Міжнародна науково-практична конференція “Україна в світових та європейських інтеграційних процесах: стратегія і тактика”

16.03.2016

16 березня 2016 року у Київському міжнародному університеті (КиМУ) відбулася ХХІ Міжнародна науково-практична конференція «Україна в світових та європейських інтеграційних процесах: стратегія і тактика», співорганізаторами якої виступили: Інститут модернізації змісту освіти МОН України; Ніжинський державний університет ім. Миколи Гоголя; Інститут всесвітньої історії НАН України; Інститут Євро-Атлантичного співробітництва; Український інститут дослідження екстремізму.

У роботі конференції взяли участь почесні гості: Левківський К.М. – професор, заступник директора Інституту модернізації змісту освіти МОН України; Олів’є Ведрін – експерт ЄС, керівник Аналітичного центру «Континентальний університет» (Франція); Зарубінський О.О. – директор Українського інституту дослідження екстремізму, професор політології; Кудряченко А.І. – директор Інституту всесвітньої історії НАН України, д.і.н. професор; Барановський Ф.В. - д.політ.н., професор, завідувач кафедри політології та права Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя; Клод П'єр Канак – представник Школи менеджменту IPAC (Франція) в Україні.

Модератор конференції – професор Некряч А.І. – проректор з наукової роботи Київського міжнародного університету, д.політ. н., робочими мовами були українська, англійська.

Учасники конференції – науковці та аспіранти Київського міжнародного університету, Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, Пловдівського університету (Болгарія), Поморської академії (м. Слупськ, Польща), Інституту проблем сучасного мистецтва НАМ України, НПУ ім. М. Драгоманова, КНУ імені Тараса Шевченка, Інституту держави і права ім. В. Корецького НАН України, Національного університету харчових технологій, Університету менеджменту освіти, а також вчителі шкіл міст Житомир (СШ №16), Бровари (СШ №3), Ковель (Ковельська міська гімназія).

Конференція розпочалася привітанням її учасників від президента Київського міжнародного університету професора Хачатуряна Х.В., яке оголосила віце-президент, професор Шумигора Л.І., а також комп’ютерною презентацією «Знання є сила, сила є знання» (Ф. Бекон), яка відобразила стан і досягнення навчально-наукових підрозділів університету в дослідженні наукових напрямків, зареєстрованих в УКРІНТІ. Для учасників конференції була представлена виставка наукових доробок професорсько-викладацького складу за останні п’ять років у читальній залі КиМУ, яка викликала неабиякий інтерес науковців та гостей.

Учасників конференції привітали та побажали плідної роботи університети-партнери, а саме:

ректор Сопотської Вищої Школи (Польща); ректор і керівник відділу міжнародного співробітництва Школи Менеджменту IPAC (Франція); проректор Кабульського політехнічного інституту (Афганістан).

Упродовж роботи пленарного засідання конференції у виступах знайшли відображення питання реформування освіти в Україні (Левківський К.М.), конкуренції та інтеграції в сучасному світі, місця та перспектив України (Зарубінський О.О.), політичної волі як індикатора проблеми на шляху до європейської інтеграції України (Некряч А.І.), розвитку інститутів громадянського суспільства в Україні як чинника адаптації європейських цінностей (Барановський Ф.В.), тернистого шляху України в Євро-Атлантичний простір (Кудряченко А.І.). Пан Олів'є Ведрін презентував Міжнародний аналітичний центр - Continental European Union Сlub, створений за ініціативи українських, російських, французьких політологів і науково-аналітичних центрів і місією якого є боротьба з пропагандою Кремля в Євросоюзі, підтримка російської опозиції і демократичних змін в Україні. Клод П'єр Канак свій виступ присвятив співпраці Київського міжнародного університету та Школи Менеджменту IPAC (Франція) в межах спільних програм підготовки фахівців з міжнародного бізнесу та маркетингу (ВВА та МВА програми).

Від 9 до 15 березня 2016 року пленарному засіданню конференції передувала робота 10 секцій, на яких виступив 61 науковець. У цілому конференція відбулась на високому організаційному та науковому рівні, стала майданчиком для обміну думками та пропозиціями, які будуть опубліковані в збірнику матеріалів тез і доповідей її учасників.

Роботу конференції висвітлювали журналісти телепрограми «Студентський квиток» і газети «Постскриптум плюс».