Екскурсія історичними містами України

13.11.2016

12-13 листопада 2016 року група студентів Юридичного інституту (I та II курси спеціальності «Міжнародне право» та «Право») разом з організаторами туристичної подорожі директором Юридичного інституту, к.ю.н., доцентом Панфіловою Ю.М. та заступником завідувача кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства, к.і.н., доцентом Судак І.І. відвідали міста Кам’янець-Подільський, Хотин, Чернівці. Метою поїздки було відвідання міст з безліччю архітектурних пам’яток, які приховують свої таємниці.

  • Багато нового та цікавого дізналися наші викладачі та студенти про історію старовинного міста. Досі остаточно не встановлено, коли виник Кам’янець. Деякі історики вважали, що місто було побудоване на початку нашої ери даками в період римсько-дакійських воєн. Називалося воно тоді Петридавою або Клепідавою (від грецького «петра» чи латинського «ляпіс» - камінь та дакійського «дава» - місто).
  • Найдавнішими ж вважаються археологічні знахідки на території дендропарку над каньйоном на лівому березі Смотрича. Тут після весняних розмивів виявлено бивні мамонта, а також крем’яні відщепи пізнього палеоліту (40 – 13 тисяч років тому).
  • Вважається, що історія старовинного міста Кам’янець -Подільського, історичного центру Поділля, починається з фортеці, зведеної литовськими князями у середині XIV століття для свого укріплення, яку, відома українська письменниця Леся Українка, назвала «квіткою на камені».
  • Саме тому Кам’янець-Подільський називають перлиною на камені. Це місто-музей, одне з найдавніших в Україні, належить до визначних явищ європейської культури. Скелястий острів, оперезаний тугою петлею річки Смотрич, що тече у мальовничому глибокому каньйоні, став своєрідним природним п’єдесталом, на якому впродовж понад десяти століть відомі й невідомі майстри творили справжнє кам’яне диво.
  • У 1928 році центральна частина фортеці, або ж, як її ще називають – Старий замок – отримала статус державного історико-культурного заповідника. Нині тут Національний історично-архітектурний заповідник «Кам'янець-Подільський». Він визнаний одним із семи чудес України та належить до Списку пам’яток світової культурної спадщини, які охороняються ЮНЕСКО.
  • Екскурсанти відвідали і підземелля замку, що приховують безліч цікавих таємниць, які відтворюють сторінки історії багатовікової споруди. Вони побували у західному бастіоні, де повністю відновлено панораму оборони фортеці від турків у 1672 році та у східному бастіоні, що демонструє виставку «Легка метальна зброя», подивилися на стародавні римські монети, датовані третім та першим століттями до нашої ери. Також побачили монети Речі Посполитої, які були в обігу у XVІ-XVІІІ ст., рідкісні зібрання старовинного іконопису і хрестів, скульптури, виготовлені із мармуру у XVІІІ – XX ст. італійськими майстрами, фотографії, поштові марки, колекції вітчизняної та закордонної порцеляни, дерев’яні та металеві вироби, зразки дивовижних тканин та подільської вишивки, зібрані ще у XІX ст. Побували гості і у Хотинський фортеці, що розташувалася приблизно у 20 км від Камянця-Подільського. Це - грандіозний середньовічний замок із п’ятдесятиметровими монолітними вежами. Живописний край на березі Дністра, на якому міститься замок, що став гордістю світової архітектури, приваблює не лише туристів, любителів фортифікаційних споруд, але й кінорежисерів. Гід розповів, що саме тут знімали картини «Тарас Бульба» «Три мушкетери» «Балада про доблесного лицаря Айвенго» та ін.
  • Чернівці - Столиця Північної Буковини - одне з найкрасивіших міст України, що розкинулося на берегах Прута, найбільші патріоти воліють величати "маленьким Парижем". Його образ формували покоління видатних зодчих, втілюючи архітектурні смаки свого часу. Чарують унікальні за гармонійністю споруди кафедрального собору Святого Духа, Вірменської церкви, костелу Святійшого Ісусового Серця, залізничного вокзалу, міської ради та міського театру. З часів феодалізму стоїть Миколаївська церква (1607р.) - пам’ятка дерев’яної архітектури, Вознесенська дерев’яна церква (XVII ст.) з дзвіницею та Георгієвська церква (1766р.) з давніми фресками на внутрішніх стінах. А перлиною Чернівців є унікальна за гармонійністю споруда колишньої резиденції митрополитів Буковини та Далмації (автор - чех Йозеф Главка), збудованої у 1864-1882 р.р. Нині це головний корпус Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, занесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2011 році.
  • Однак початок свій Чернівці беруть з давньоруської фортеці, збудованої Галицько-Волинським князем Ярославом Осмомислом на лівому березі Прута. Фортеця була збудована з дубових колод і чорнозему, що дало назву від старослов’янського "Черн", тобто "Чорне місто". Вихідці з фортеці називали себе "черновцами". У 1259 році фортеця була зруйнована на вимогу татарського воєводи Бурундая і з часом занепала. Жителі фортеці переселилися на правий берег Прута і заснували нове місто, яке отримало назву "Черновци".
  • Тривалий час (100 років) Чернівці залишалися митним пунктом на важливому торговельному шляху через Львів до Європи і навпаки через Сучаву до Римської імперії. Пріоритетною сферою діяльності у Чернівцях зажди була торгівля (з 1457 року місто стало центром проведення).
  • Незабутні враження у викладачів та студентів Юридичного інституту залишила ця екскурсія. Цікава і змістовна екскурсія по середньовічному Кам’янці-Подільському, Хотині та Чернівцях залишила незабутнє враження, поглибила та розширила кругозір студентів, дала змогу більше дізнатися про свою Батьківщину.