Свято містики в КиМУ

31.10.2018

Хелловін (Halloween) – одне з найдавніших свят у світі. У цьому дивному святі переплелися кельтська традиція вшанування злих духів і християнська – поклоніння всім святим. Не дивлячись на те, що це - свято англомовних країн, воно з кожним роком набуває все більшої популярності в Україні. Але що ми по суті про нього знаємо?

Хелловін виник більше 2000 років тому серед древніх кельтів на сучасній території Великої Британії. Календар цього народу ділив рік на дві частини – світлу і темну (літо і зиму). Що стосується традиції майструвати страхітливі ліхтарі з гарбузів зі свічкою всередині, то походження її описується легендою: ірландський коваль на ім’я Джек зумів двічі обдурити самого диявола і взяти з нього обіцянку не посягати на його душу, щоб коваль не потрапив після смерті в пекло. Але не потрапивши і у рай, змушений був поневірятися по землі в очікуванні Судного дня. Свій шлях Джек висвітлює шматочком вугілля, ховаючи його від негоди всередині порожнього гарбуза. Англійською гарбуз зі свічкою всередині так і називається: Jack-o-Lantern, що означає «ліхтар Джека».

Тож, 31 жовтня 2018 р. став у КиМУ, в певній мірі, днем містики, здавалось, що саме в стінах Університету збиралась вся нечиста сила: портрет Джека - це той самий традиційний гарбуз зі зловісною посмішкою та свічкою всередині - невід'ємний символ свята, чорні й помаранчеві кольори, різноманітні костюми, пронизливі «страшилки». Найбільш активно святкували цей день студенти Інститутів: лінгвістики та психології; журналістики, кіно і телебачення; Коледжу КиМУ. Вікторини, конкурси, ігри та художні номери, в тому числі, і на англійській мові, презентації образів, як то: рокер Papa Emeritus III; бомж; лялька, яку розбили; психічно хворий; відображення дзеркала; наречена вампіра; чорна відьма та інші викликали аплодисменти, посмішки, створили радісну атмосферу. На закінчення свята журі, яке очолював голова студентського парламенту Ілля Лямін, десять студентів стали переможцями конкурсів і були нагороджені грамотами, в тому числі:

  • Містер Хелловін (Halloween) – Перенцов Денис (образ «Бомж», 2-й курс, «сценічне мистецтво);
  • Міс Хелловін (Halloween) – Ковзун Олександра (образ «Дзеркальне відображення», 3-й курс, «сценічне мистецтво»);
  • «Найкращий образ» - Фемистов Максим (образ «Пітьма», 3-й курс, «сценічне мистецтво»).

Тож, можна з впевненістю сказати, що Хелловін для студентів – це нагода урізноманітнити своє життя, гарно провести час, повеселитися з друзями, іншим словом «приколотися».