Навчально-оздоровча подорож «Франковими стежками»

03.11.2018

3-4 листопада 2018 року студенти спеціальностей "міжнародні відносини", "міжнародне право", «міжнародний туризм», «право» мали навчально-оздоровчу подорож «Франковими стежками», а саме Івано-Франківськ – Яремче – Буковель – Ворохта – Верховина – Криворівня – Косів – Коломия – Івано-Франківськ. Організатор подорожі - к.і.н., доцент Судак І.І. (заступник завідувача кафедри міжнародних відносин).

Під час подорожі допитливі студенти разом із доцентами та викладачами КиМУ Судак І.І., Панфіловою Ю.М., Крупенею І.М. та Кісельовою Я.В. мали пішохідну екскурсію по м. Яремча. Немає в Україні жителя, який би не знав назву цього маленького карпатського містечка, його мальовничі околиці з чудовими горами і веселими водоспадами назавжди залишаються в пам'яті. В Яремче самобутній гуцульський колорит гармонійно поєднується з розвинутою інфраструктурою туристичного центру. Головні пам'ятки Яремче, це: водоспад Пробій, джерела мінеральних вод, вольєри з косулями, оленями, кабанами, кам'яні церкви XVI-XVIІ ст., сувенірні базарчики.

Студенти пройшлися стежками Олекси Довбуша. Відвідали туристичний комплекс Буковель – найновіший і найсучасніший гірськолижний курорт України. Мали пішохідну прогулянку по гірським пагорбам, які осіяні вічнозеленими цілющими смерековими та ялиновими лісами. Піднялися на підйомниках, з яких перед очима розкрилися усі Карпати і було видно гору Говерла.

Далі був переїзд у Ворохту, яка славиться як зимовий гірськолижний центр з підготовки українських спортсменів зі стрибків з трампліну, біатлону. Також Ворохта є одним з основних центрів туризму Івано-Франківської області, як влітку, так і взимку. На особливу увагу заслуговують залізничні кам'яні мости, збудовані за часів Австро-Угорської монархії, церква Різдва Пресвятої Діви Марії, побудована в 1615 році.

Перетнувши мальовничий Кривопільський перевал зупинилися в центрі гуцульської культури – Верховині.

На другий день подорожі, студенти відвідали у Верховині унікальний музей-садибу Галинки Верховинки "Вишиванка", де зібрана величезна колекція вишиванки та оригінальні старовинні речі, почули гуцульську говірку, цікаві розповіді, пісні і вірші господині музею. А одягнувшись в гуцульський одяг – відчули себе справжніми гуцулами. Подорож продовжилася в Музеї гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів ім. Р. Кумлика, де гордістю музею є колекція музичних інструментів.

Далі мали переїзд в Криворівню (музеєм Івана Франка, оглянули хату-гражду, де збереглися предмети побуту гуцулів, Буковецький перевал у бік Косова та екскурсія по місту Коломия (диво-музей музей «Писанки», занесений в книгу рекордів Гіннеса).

Студенти повернулися до Києва повні вражень та позитивних емоцій від мальовничої природи та мистецтва Закарпаття.

Весь час (два дні) для групи студентів та викладачів екскурсію проводив екскурсовод Василь Олексійович Кобилюк - географ-краєзнавець, гірський гід, старший інструктор туризму, командир гірського пошуково-рятувального підрозділу, Дійсний член Ради з туризму Карпатського регіону, Почесний працівник туризму України.