Зустріч студентів КиМУ з американським кінематографістом Беном Мозесом

28.02.2018

Після 20 років затишшя український кінематограф починає своє активне відродження. Про це свідчать щорічне збільшення виходу повнометражних кінопроектів, підтримка і фінансування Держкіно та зміцнення довіри і попиту на продукт власного виробництва з боку вітчизняного глядача.

Якісні українські кіно- та телепродукти дедалі частіше привертають увагу іноземних експертів. Україну активно відвідують знані заокеанські режисери та сценаристи, у пошуках нових ідей і якісних молодих фахівців для реалізації власних проектів.

Так, 28 лютого 2018 року в столиці відбулася справжня подія для майбутніх фахівців у сфері кіновиробництва – зустріч з американським режисером, продюсером і сценаристом Беном Мозесом. Можливісттю поспілкуватися та отримати професійні поради від експерта документалістики, залюбки скористалися студенти І курсу Інституту журналістики, кіно і телебачення КиМУ на чолі з доцентом кафедри аудіовізуального мистецтва та виробництва, В.І. Робочек.

Б. Мозес найбільш відомий, як автор та співпродюсер фільму «Доброго ранку, В’єтнам!». Його телевізійна й кінематографічна кар’єра в Голлівуді та Нью-Йорку триває вже 40 років, а твори з його доробку одержали численні нагороди, зокрема неодноразово були номіновані на «Еммі» та премію Американської кіноакадемії. Протягом 14 років він викладає принципи виробництва художніх і документальних фільмів в Каліфорнійському Університеті (США) й виступає з лекціями про кіновиробництво по всій Америці та Європі.

Темою майстер-класу у Києві, стали основи режисури, особливості та принципи зйомки документального кіно як такого. На прикладі власних всесвітньо-відомих проектів «Доброго ранку, В’єтнам!» та «Я - українець. Особистості історії революції» (документальний фільм про події Майдану), режисер спробував передати майбутнім фахівцям аудіовізуального мистецтва свій досвід у підготовці, зйомці та одному з найважливіших етапів кіновиробництва - пост-продакшину документального кіно.

Студенти не стримували захвату від зустрічі з голлівудським режисером та продюсером і після офіційної частини, продовжили спілкування у форматі питання-відповідь. На звершення, пан Мозес побажав студентам поглиблювати свої знання у кіновиробництві, а також успіхів в реалізації власних проектів, які, цілком можливо, будуть у ТОПі не лише вітчизняного, а й світового кіноринку в майбутньому.