Візит і лекція Посла Королівства Норвегії в Україні в КиМУ

02.06.2017

У межах програми розвитку міжнародних зв’язків у Київському міжнародному університеті 02 червня 2017 року відбулася зустріч студентів спеціальностей міжнародні відносини, міжнародне право, міжнародні економічні відносини, філології, психології та студентів Коледжу КиМУ (спеціальність право), викладачів з Надзвичайним та Повноважним Послом Королівства Норвегії в Україні паном Оле Хорпестедом, який виступив з лекцією на тему: «Відносини: Україна-Норвегія, реалії сьогодення».

У зустрічі пана Посла з президентом КиМУ, професором Хачатуряном Х.В. взяли участь: професор Тіменко І.В. (директор Інституту міжнародних відносин КиМУ), Ведрін Олів'є (почесний професор КиМУ, президент Continental European Union Club), під час якої обговорювалися питання співпраці між навчальними закладами наших країн, студентських обмінів, участі студентів КиМУ та Коледжу у заходах, які проводяться у Києві посольством Норвегії в Україні. Робоча мова зустрічі – англійська.

У своєму виступі пан Посол зазначив, що Україна посідає важливе місце в зовнішньополітичних та економічних інтересах Норвегії. Позитивні результати внутрішніх реформ в Україні створюють нові можливості для розширення українсько-норвезького економічного та інвестиційного співробітництва, дає можливість продовжити успішну реалізацію спільних проектів, зокрема, у галузі оборонного співробітництва, програм фінансової допомоги, соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас.

Пан Посол звернув увагу на глибокі історичні зв’язки між Україною та Норвегією, які сягають часів Київської Русі та стародавньої Норвезької держави. У цьому зв’язку нині набуває значення належного використання цього важливого спадку в межах розвитку українсько-норвезьких міжлюдських контактів, насамперед, у сфері культури, освіти та туризму.

Лекція викликала багато питань у студентів, на які вони отримали вичерпні відповіді:
  • Норвегія – це одна з найуспішніших країн світу, яка із галузей Вашої країни може успішно розвиватись в Україні?;
  • Як результати референдуму Великобританії (Brexit) вплинули на відносини країн Північного Регіону з ЄС?;
  • Якою Ви бачите роль української молоді на шляху євроінтеграції України? та ін.

На прощання Аміра Ітауі (III курс, міжнародні економічні відносини) подякувала пану Послу за прекрасну інформаційну лекцію та вручила книгу з історії України, її культурної спадщини та сувеніри.

Користуючись нагодою, викладачі та студенти привітали пана Олів'є Ведріна з отриманою два дні тому почесною нагородою – орденом Святого Володимира Великого, як визнання його заслуг перед Україною.

Візит пана Посла висвітлювали журналісти телепрограми «Студентський квиток».