З теле- в радіожурналістику: досвід випускниці КиМУ у форматі майстер-класу для майбутніх журналістів

26.09.2017

Якою є сучасна журналістика?.. Як молодому фахівцю реалізувати себе, не маючи практичного досвіду? Це перші питання, які цікавлять студентів Інституту журналістики під час майстер-класів представників ЗМІ в КиМУ.

Відповісти на ці питання 26 вересня 2017 року до своєї Альма-Матер завітала Олександра Єфименко, випускниця Київського міжнародного університету 2017 року, а нині ведуча новин та аналітичної програми «Наші люди» на радіо «Maydan» (організатор зустрічі - проф. О.Є. Чебанова, завідувач кафедри соціальних комунікацій).

Олександра розповіла студентами ІІ-ІІІ курсів про те, як починала свою журналістську кар’єру на телебаченні, а згодом продовжила її на радіо. Гостя поділилася теплими спогадами про роки навчання в Університеті та свій перший практичний досвід, який здобула в навчальній телестудії КиМУ, зокрема в роботі над випусками «Студентського квитка».

Під час майстер-класу Олександра запропонувала студентам експеримент у вигляді пробного тест-завдання для тих, хто в майбутньому бачить себе в радіожурналістиці: написати текст, своєрідний копірайт новини для радіоефіру. Матеріали, які озвучили студенти, Олександра прокоментувала і дала професійні поради щодо їх удосконалення, але загалом оцінила старання студентів досить похвально.

На завершення журналістка побажала студентам уже зараз шукати можливості для практики і не зупинятися ні перед якими перепонами, адже журналістика - це постійне самовдосконалення: «Професія журналіста, зокрема у таких сферах ЗМІ, як радіо та телебачення, вимагає вміння бачити, оцінити, але при цьому залишити грунт для роздумів глядачу чи слухачу. Ви маєте прекрасну матеріальну базу, яка дає можливість Вам як майбутнім журналістам уже зараз формувати власне журналістське портфоліо. Формуйте власні ідеї, пропонуйте їх усіма можливими способами: почніть з власного блогу, демо-записів, аматорської відеозйомки чи просто якісних постів у соціальних мережах… Не чекайте поки Вас покличуть на телеканал, на радіо, газету тощо. Шукайте і самовдосконалюйтесь!»