Візит Надзвичайного та Повноважного Посла Грецької Республіки в Україні до КиМУ

30.11.2017

30 листопада 2017 року Надзвичайний та Повноважний Посол Грецької Республіки в Україні Георгіос Пукаміссас відвідав Київський міжнародний університет та виступив з лекцією «Відносини Греції та України: стан та перспективи розвитку» перед студентами спеціальностей «міжнародні відносини», «міжнародне право», «туризм». Робоча мова зустрічі – англійська.

Візит пана Посла був не випадковим, адже Київський міжнародний університет протягом багато років активно співпрацював з навчальними закладами Греції, зокрема з Технологічним інститутом Західної Македонії, щодо реалізації проекту «Європейські стандарти у викладанні економіки міжнародного туризму» (Програма ТЕМПУС), який фінансувався Європейською Комісією. Перед початком лекції відбулася бесіда пана Посла з президентом КиМУ, професором Хачатуряном Х.В. щодо налагодження обміну, проходження практики студентів КиМУ спеціальності «туризм» 2018 року на підприємствах та організаціях Греції. Додатково почесний гість ознайомився з ресурсним центром, залою судових засідань, обладнаних у межах вищезгаданих проектів.

За словами пана Посла, відносини України та Греції мають давні історичні корені та характеризуються високим рівнем співробітництва. Греція займає чітку позицію щодо підтримки України з перших днів Революції гідності, її територіальної цілісності, незалежності, суверенітету та євроінтеграційного курсу. Торговельно-економічні відносини між Україною та Грецією розвиваються динамічно та відповідають інтересам обох країн. Станом на 01.10.2016 р. інвестиції з Грецької Республіки в Україну становили 201,3 млн дол. США.

Важливим чинником взаємовигідного співробітництва двох країн і запорукою їх дружніх відносин є чисельна грецька меншина України (понад 100 тис. осіб) та українська громада Греції (близько 30 тис. осіб). Плідному культурному обміну сприяє також діяльність Культурно-інформаційного центру в складі Посольства України в Афінах (відкрито 2007 р.) та Філії Грецького фонду культури (відкрито в м. Одеса 1994 р.).

Пан Георгіос Пукаміссас високо оцінив рівень англомовної підготовки майбутніх дипломатів, відповів на питання студентів, зокрема:

  • які інструменти боротьби проти міграційних потоків започаткувала Греція, насамперед після кризи в Сирії?
  • що є найбільшими проблемами для Греції в подоланні існуючої економічної кризи?
  • що можете сказати про діяльність грецької діаспори в Маріуполі (Україна)?
  • які основні складники розвитку молодіжної політики в Греції?
  • що, на Вашу думку, може сприяти професійному зростанню молодого дипломата в майбутньому?
  • чи є Україна, її історія та історичні пам’ятки привабливими для грецьких туристів?

Після закінчення зустрічі студенти подякували пану Послу за інформативну і корисну лекцію, вручили сувеніри, зробили спільні фотографії.

Хід зустрічі висвітлювали журналісти телепрограми «Студентський квиток».