ХХІІ Міжнародна науково-практична конференція «Україна між Заходом і Сходом: реалії та перспективи»

15.03.2017

15 березня 2017 р. у Київському міжнародному університеті відбулась ХХІІ Міжнародна науково-практична конференція «Україна між Заходом і Сходом: реалії та перспективи», співорганізаторами якої стали Інститут модернізації змісту освіти МОН України, Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя, Український інститут дослідження екстремізму, Вища школа бізнесу в Домброві Гурнічій (Польща) та Кабульський університет (Афганістан).

Учасники конференції, а це були науковці, аспіранти Київського міжнародного університету та університетів-партнерів обмінялися результатами наукових досліджень з актуальних питань внутрішньої і зовнішньої політики України, яка є в центрі геополітичного протистояння двох світів, двох цивілізованих просторів, Заходу і Сходу.

У роботі конференції взяли участь почесні гості: Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій УПЦ Київського Патріархату; Олів'є Ведрін – керівник Аналітичного центру «Континентальний університет» (Франція), Зарубінський О.О. – директор Українського інституту дослідження екстремізму, професор політолології; професор Удовиченко В.П. – д.е.н., голова постійної комісії з питань децентралізації місцевого самоврядування і адміністративно-територіального устрою Київської обласної ради.

Модератор зустрічі – професор Некряч А.І. – проректор з наукової роботи КиМУ, д.політ.н., член-кореспондент Академії політичних наук України.

Відкрив конференцію президент Київського міжнародного університету, професор Хачатурян Х.В., який у своєму вітанні наголосив, що тематика наукової конференції є надзвичайно актуальною і приємно, що науковці не залишаються байдужими до дослідження сучасних глобалізаційних тенденцій, адже саме розуміння існуючих проблем є запорукою успішного вирішення пріоритетних, стратегічних напрямів для інтеграції України в європейський простір.

Враховуючи великий особистий внесок у науково-освітню діяльність і високий професіоналізм, Хачатур Володимирович нагородив грамотами науковців КиМУ, чиї імена відомі як в Україні, так і у світі: професор Іванченко Р.П.к.і.н., автор нової течії історичної романістики в українській літературі, лауреат національної премії України ім. Т.Г. Шевченка; професор Ющук І.П.к.філол.н, автор підручників і посібників з української мови, заслужений діяч науки і техніки України; професор Мушкудіані О.Н.д.філол.н., академік Академії вищої освіти України, а також молоду когорту вчених: Могилевська О.Ю.к.е.н., доцент кафедри економіки, підприємництва, менеджменту; Ткаченко О.В.к.ю.н., доцент кафедри теоретичних та приватно-правових дисциплін; Чебанова О.Є.к.філол.н., професор, завідувач кафедри соціальних комунікацій, автора наукових статей з публікацією у британських галузевих науковометричний міжнародних журналах (спільний проект Міжнародної академії наук і вищої освіти (Велика Британія) та Київського міжнародного університету).

Модератор конференції, професор Некряч А.І. оголосила привітання та побажання плідної роботи учасникам конференції від професора Левківського К.М. - заступника директора Інституту модернізації змісту освіти МОН Украіни, також відео привітання від університетів - партнерів: Вищої школи бізнесу в Домброві Гурнічій (Польща) та Кабульського політехнічного університету (Афганістан).

Великий інтерес викликали виступи почесних гостей:
Архієпископ Євстратій, представник УПЦ Київського Патріархату в Європейських інституціях, поділився своїми враженнями від існуючих сучасних проблем у міжнародних відносинах після відвідування країн Сходу (Японія, Китай, Корея), країн арабського світу, які суттєво впливають на політичну ситуацію в Європі; Зарубінський О.О. висвітлив у виступі свої дослідження існуючої кризи процесу глобалізації, свідками яких ми є: Brexit, вибори президентів Франції, Нідерландів і виклики для України; Олів'є Ведрін зосередив увагу учасників конференції на політичних, економічних і безпекових проблемах ЄС; Удовиченко В.П. представив власне бачення шляхів розв'язання проблем децентралізації місцевого самоврядування і адміністративно-територіального устрою на прикладі Київської обласної ради.

Наукові дослідження були представлені з таких питань: мовне виховання молоді (професор Ющук І.П.); формування іншомовної професійної комунікативної компетенції майбутніх фахівців (доцент Нaгачевська О.О.); пошуки безпекової парадигми в умовах планетарного протистояння Заходу та Сходу (професор Некряч А.І.).

Пленарному засіданню ухваленням передувала робота наукових секцій у період від 9 до 14 березня, у яких взяли участь 114 науковців, про що доповів під час конференції доцент Самойлов О.Ф., директор Інституту журналістики КиМУ, к.і.н.

Закінчилася конференція прийняттям резолюції (к.політ.н., доцент Тараненко А.Г.), у якій учасники конференції підтримали зовнішньо-політичний курс нашої держави на європейську інтеграцію, налагодження взаємовигідного співробітництва зі світовою спільнотою та водночас висловили занепокоєння, турботу за майбутнє України через анексію Криму та окупацію частини території на Сході країни. Освітяни вважають своїм обов’язком на високому професійному рівні забезпечувати навчальний і науковий процес, виховувати сучасну молодь у дусі патріотизму, поваги і гордості до Батьківщини, готовності захищати її суверенітет і територіальну цілісність.