Голос з екрана: майстер-клас спортивного журналіста Кирила Круторогова

19.09.2017

«Бути спортивним журналістом – означає прожити яскраве життя, сповнене перемог, як спортивних, так і власних!» - саме цими словами 19 вересня 2017 року розпочав своє знайомство зі студентами І-ІІ курсів Інституту журналістики КиМУ (директор О.Ф. Самойлов, доцент, к.і.н) телевізійний спортивний журналіст Кирило Круторогов.

Кирило Круторогов відомий глядачу, як футбольний коментатор матчів на телеканалах «Футбол-1», «Футбол-2» і ТРК «Україна». Окрім телевізійної журналістики, Кирило веде радіо-програму «Про футбол» на Kiss FM та постійно публікується зі спортивними оглядами в газетному виданні «Сегодня». Незважаючи на досить молодий вік, журналіст має за плечима 8 років досвіду роботи в українських медіа та досить серйозний професійний кейс.

Під час майстер-класу Кирило розкрив секрет власного успіху і розповів про те, як стати хорошим журналістом, зокрема в спортивній тематиці: «Журналістика – це більше, ніж професія. Це, свого роду спосіб життя. Професія, яка дозволяє тобі завжди залишатися собою, з окремими винятками. Багато хто вважає, що головне завдання журналіста - це «пішов, побачив і розповів». Проте, якщо ти хочеш бути кваліфікованим журналістом, ти маєш бути найкраще обізнаний у якійсь одній темі, уміти швидко реагувати на події та подати інформацію максимально якісно. Якщо твоя тема - спорт, або як у моєму житті - це футбол, тоді люби не себе у футболі, а футбол у собі. Спортивний коментатор-журналіст не можливий без знання історії спорту, грамотної мови, поставленого голосу… він повинен бачити спортивну подію цілком, виокремлючи при цьому всі деталі, з яких вибудовується будь-який матч. Він повинен уміти легко спілкуватися, ставити правильні питання і професійно оцінити відповідь. З потоку інформації виділити головне і зробити прогноз, на який будуть посилатись уболівальники та інші спортивні аналітики».

Активна участь студентів у майстер-класі не залишила байдужим Кирила, і цікаві відповіді на запитання, які лунали від майбутніх фахівців, набули форми дружньої дискусії з аудиторією студентів.

Напередодні майстер-класу директор Інституту журналістики О.Ф. Самойлов провів гостю ознайомчу екскурсію навчальною телестудією КиМУ, у якій студенти опановують практичні знання з тележурналістики. Під час майстер-класу Кирило зізнався, що його вразила матеріально-технічна база КиМУ і він неодноразово наголошував на тому, що в студентів є всі можливості набути не лише теоретичні, а й практичні навички репортажної журналістики, зйомки і відеомонтажу.

Лекції професіоналів-практиків із найрізноманітніших сфер, зокрема журналістики, активно поєднуються з навчальним процесом при підготовці майбутніх бакалаврів і магістрів у Київському міжнародному університеті. У 2017-2018 н.р. на студентів КиМУ очікує ще багато нових знайомств з неменш цікавими фахівцями-практиками.