Зустріч студентів з Надзвичайним та Повноважним Послом Палестини в Україні

16.11.2016

У межах програми розвитку міжнародних зв’язків у Київському міжнародному університеті 16 листопада 2016 року відбулася зустріч студентів спеціальностей міжнародні відносини, право, міжнародне право, журналістики, викладачів з Надзвичайним та Повноважним Послом Палестини в Україні др. Мохаммедом К. Аль-Асаад, який виступив з лекцією на тему: «Відносини України та Держави Палестини: стан і перспективи розвитку».

Під час зустрічі з віце-президентом КиМУ, професором Шумигорою Л.І. та проректором, директором інституту міжнародних відносин, професором Тіменко І.В. обговорювались питання співпраці, навчання палестинських громадян в університеті. Робочою мовою зустрічі була російська мова. Представляючи пана Посла студентам, Людмила Іванівна продемонструвала – книгу “PALESTINE. THE HOLY LAND”, з якою кожен може ознайомитись у читальній залі університету.

У своєму виступі Пан Посол зазначив, що Україна посідає важливе місце в зовнішньополітичних та економічних інтересах Палестини: «…Ми вважаємо Україну важливою європейською країною. У нас склались історичні відносини, які ми прагнемо розвивати…». Нині в Україні проживає близько 4 тисяч палестинців (діаспора), а також 1200 студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах України. Щодо позиції Палестини до конфлікту на Сході України пан Посол висловив сподівання на його завершення тільки завдяки переговорам «…Наш досвід розв'язання проблем між Палестиною та Ізраїлем свідчить, що найкращим виходом є стіл переговорів…»

На думку пана Посла, між нашими країнами немає перешкода для розвитку торгівлі, туризму (зокрема, релігійного туризму – Віфлеєм) і культурно-гуманітарних відносин, серед іншого і в галузі освіти. На палестинських територіях працює велика кількість інженерів, економістів, лікарів-випускників українських навчальних закладів. При цьому в деяких лікарнях медперсонал здебільшого складається саме з наших випускників.

Економічний і природний потенціал України сам собою сприяє залученню інвестицій та імпорту українських товарів: «…Ми можемо багато чого імпортувати з України. У свою чергу, можемо пропонувати Україні товари, які у вас не виробляються, зокрема - оливкову олію, фініки, лікарські трави…»

Пан Посол відповів на питання студентів, а саме: що є спільного в ментальності українського та палестинського народу; Ваше ставлення до концепції колективної безпеки; як би Ви прокоментували результати президентських виборів у США; які поради Ви могли б дати українським дипломатам, які займаються питаннями Донбасу? тощо.

На прощання студенти подякували Пану Послу за прекрасну інформаційну лекцію, подарували квіти та зробили спільні фото.

Візит Посла Держави Палестини в Україні висвітлювали журналісти телепрограми «Студентський квиток».