Участь науковців та студентів КиМУ у парламентських слуханнях

08.06.2016

8 червня 2016 року, на запрошення Комітету з питань європейської інтеграції ВРУ, науковці та студенти Київського міжнародного університету на чолі з професором Некряч А.І. (проректор з наукової роботи, д.політ.н, член-кор. Академії політичних наук України) взяли участь у парламентських слуханнях на тему: «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України», які відбулись у приміщенні сесійної зали Верховної Ради України. У складі учасників слухань від КиМУ - 6 викладачів і 35 студентів, майбутніх фахівців з міжнародних відносин, міжнародного права, туризму. У слуханнях взяли участь народні депутати України, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, науковці, дипломати європейських країнс, окрім освітян та студентства.

Питання транскордонного співробітництва є надзвичайно важливим та актуальним для України, зокрема в контексті євроінтеграційних прагнень. Востаннє парламентські слухання щодо такої важливої тематики проводились в 2007 році.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, відкриваючи слухання, підкреслила необхідність повноцінного аналізу цього напряму державної політики, набутого досвіду, виявлених існуючих проблем та шляхів їх вирішення в умовах розпочатого в країні процесу децентралізації.

Серед ключових тем парламентських слухань були:
  • зміни концептуальних підходів до розробки законодавчої бази;
  • використання потенціалу транскордонного співробітництва як інноваційного інструменту державної регіональної політики;
  • єврорегіони як організаційна форма транскордонного співробітництва;
  • проведення реформи децентралізації в Україні відповідно до принципів і засад, прийнятих Європейському Союзі;
  • прискорення укладання чотирьох Угод про фінансування програм прикордонного співробітництва «Польща – Україна - Білорусь», «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна», «Румунія – Україна», та «Басейн Чорного моря» Європейського інструменту сусідства на період 2016- 2020 роки.

За результатами парламентських слухань буде сформовано загальний перелік рекомендацій, які будуть винесені для затвердження у вигляді Постанови Верховної Ради України.

Можна з впевненістю сказати, що парламентські слухання у стінах ВРУ з питань транскордонного співробітництва, його значення як чинника євроінтеграційних процесів України є справжньою історичною подією, частиною якої став Київський міжнародний університет.