Лекція з нагоди Дня української писемності та мови для учнів СШ №187

09.11.2016

Щорічно, 9 листопада, починаючи з 1997 року, в Україні відзначається День української писемності та мови. Свято вже стало традиційним, одним із тих днів, коли кожен з нас має нагоду відчути себе частинкою власного народу з героїчною історією, багатою культурою і прекрасною, Богом дарованою, мовою. Цього дня вшановується пам’ять преподобного Нестора-літописця - основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, ченця Києво-Печерського монастиря.

Саме в цей день у стінах Київського міжнародного університету відбулася зустріч учнів 10-11-х класів (60 учнів) СШ №187 м. Києва з професором Ющуком Іваном Пилиповичем (к.філол.н., український мовознавець, літературознавець, перекладач, автор понад 20 новаторських підручників з української мови для середніх і вищих шкіл, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри слов'янської філології та загального мовознавства КиМУ). Організатор – Ходацька О.М. (заступник директора СШ №187 з науково-методичної роботи).

У своїй лекції Іван Пилипович поділився власним багаторічними дослідженнями щодо історії та впливу української мови на формування слов'янських мов: російської, сербської, словенської, польської, адже основи української мови закладалися понад дві тисячі років тому. За цей період мова могла загинути, але, на щастя, каже Іван Пилипович, вона розвинулась і дійшла до наших днів. Учні отримали цінні поради від професора, а саме:

  • ЧОМУ ВАРТО СПІЛКУВАТИСЬ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ?
    - «…українська є не лише однією з найдавніших, а й чи не наймелодійнішою мовою світу. Це забезпечує зв’язок поколінь і безперервність культурного й історичного спадку народу України»;
    - «…це стильно й концептуально: жити в окремій країні та спілкуватися окремою від усіх мовою, а не мовою сусідньої держави».
  • ЯК ПОЛЕГШИТИ СОБІ ПЕРЕХІД НА УКРАЇНСЬКУ?
    - «…не соромтеся того, що ви наразі не надто досконало вмієте говорити українською. Якщо ви не робитимете це регулярно, то ваше вміння НІКОЛИ не вдосконалиться. Єдиний спосіб оволодіти мовою – це регулярно її застосовувати. Що більше ви говоритимете українською, то легше й краще вам це вдаватиметься»;
    - «…коли ви за кордоном, розмовляйте лише українською, не будьте схожим на “русо-турісто”».
  • ЧИ ІСНУЄ ЗАЛЕЖНІСТЬ МІЖ РІДНОЮ МОВОЮ Й ІНТЕЛЕКТОМ ЛЮДИНИ?
    - «…рідна мова, мова рідного народу й рідної землі посилює інтелект людини, помножує її творчі можливості. Інтелект, як пояснює тлумачний словник української мови, — це “розум, здатність людини думати, мислити…”»

Учні отримали також поради відомого науковця з питань правопису і граматики української мови, а також підготовки до зовнішнього незалежного тестування з української мови та літератури.

Упевнені, що подібні зустрічі формують у молодого покоління України розуміння того, що чуже ніколи не буває кращим, і куди б доля не закинула тебе – твоя Батьківщина, земля твоя, твоя мова, твій народ завжди будуть з тобою.

Захід висвітлювали журналісти телепрограми «Студентський квиток».