Свято вулиці Януша Корчака

01.10.2016

Студенти І курсу Інституту журналістики КиМУ разом з директором Інституту Кулієвою Т.В. (к.соц.ком., доцент) взяли участь у святі вулиці Януша Корчака, яке відзначали в українській столиці 1 жовтня 2016 року.

Київській вулиці, яка мала ім’я більшовицького діяча Миколи Баумана, присвоїли ім'я Януша Корчака в межах кампанії декомунізації, що триває в Україні.

Вулицю було перейменовано не випадково, Януш Корчак, за його власними словами, - «лікар за освітою, педагог волею випадку, письменник за покликанням і психолог із необхідності», людина, яка стала легендою ще за життя, класик дитячої літератури, педагог-новатор, зачинатель діяльності на захист прав дитини і повної рівноправності дітей. Він стверджував, що дитина має право бути такою, як вона є, має право на повагу, на помилку, на висловлення своїх думок. Протягом Першої світової війни Корчак перебував в Україні, зокрема у Києві, де працював над однією зі власних основоположних педагогічних праць «Як любити дитину» (1918). Загинув 1942 року в нацистському таборі смерті у Треблінці разом зі своїми вихованцями.

В урочистостях, які відбулись у приміщенні загальноосвітньої школи №163 (Шевченківський р-н м. Києва) взяли участь дипломати, педагоги і мешканці вулиці. З вітальним словом до присутніх звернулися високоповажні гості, а саме: заступник Посла Республіки Польщі в Україні Рафал Вольський, постійний заступник Посла Федеративної Республіки Німеччини в Україні Вольфґанґ Біндзайль, заступник посла Держави Ізраїль в Україні Еміль Бензин Нефталі, голова Українського Корчаківського товариства Світлана Петровська та директор Польського інституту в Києві Ева Фігель.