Лекція спікера Європейської Комісії в КиМУ

02.11.2016

У межах програми розвитку міжнародних зв’язків у Київському міжнародному університеті 02 листопада 2016 року з лекцією «Проблеми кризи біженців в ЄС: шляхи розв'язання проблем» (“Problems of refugee crisis in EU: ways of solving problems») виступив спікер Європейської Комісії (2007-2014 рр.) президент Європейського Континентального Клубу др. Олів'є Ведрін.

Слухачами були студенти спеціальностей міжнародне право, міжнародні відносини, міжнародні економічні відносин, політологія. Робоча мова – англійська. Модератор зустрічі – професор Тіменко І.В., директор Ін-ту міжнародних відносин КиМУ.

Перед початком лекції др. Ведрін зустрівся з президентом університету, професором Хачатуряном Х.В., під час якої обговорювались питання співпраці, презентації паном Ведріним циклу лекцій з питань Європейської інтеграції.

У своєму виступі перед студентами та викладачами др. Ведрін проаналізував ситуацію від напливу біженців з країн Африки та Близького Сходу до Європи, що породило багато проблем. За даними Єврокомісії, близько 3 млн біженців прибули до ЄС тільки в 2015-2016 роках і основною причиною міграції є політична криза та війни в країнах їх проживання. Звичайно, що рівень міграції зумовив зростання видатків на утримання та підтримку біженців і окремі європейські країни та ЄС у цілому вже витратили значні кошти на розв'язання міграційної кризи; посилення терористичної загрози, прикладом цього є терористичні атаки 2015 року у Франції (у січні та листопаді) та Данії (у лютому), спроби проведення терористичних атак у Бельгії (на початку року та в листопаді).

Проблема вже досягла такого рівня, що необхідне її глобальне розв'язання — створення безпечних зон для проживання людей у їхніх рідних країнах, створення прикордонної та берегової охорони ЄС (European Border and Coast Guard), почати військову операцію проти контрабандистів, які незаконно везуть біженців до ЄС і наживаються на їхньому горі, а також – втрутитись і закінчити війни в Сирії, Афганістані, звідки до ЄС прямує найбільше людей.

Др. Ведрін відповів на запитання студентів, зокрема:
  • проблема мігрантів – це геополітична проблема чи гуманітарна; чи впливають російські бомбардування в Сирії на збільшення потоку емігрантів з цієї країни; чи буде міграційна криза впливати на процес отримання безвізового режиму для України; чи впливає війна на Сході України на збільшення кількості мігрантів до ЄС з України тощо.

Наприкінці зустрічі студенти та професор І.В. Тіменко подякували пану О. Ведріну за інформативну лекцію, вручили квіти та Подяку (Appreciation Letter).

Візит пана О. Ведріна до КиМУ висвітлювали журналісти телепрограми «Студентський квиток».