Лекція др. Ігхо Натюфе (Dr. Igho Natufe) для студентів Інституту міжнародних відносин КиМУ

25.05.2016

25 травня 2016 року в Київському міжнародному університеті відбулася лекція відомого канадського спеціаліста в галузі міжнародних відносин і зовнішньої політики доктора Ігхо Натюфе. Пан I. Натюфе (громадянство Канади), у минулому професор університетів Канади, Гани та Нігерії, є автором багатолітніх досліджень російської зовнішньої політики в Африці, відносин з Нігерією, а також автором публікацій 2015 року щодо зовнішньої політики Росії в пошуках втраченого впливу.

Учасниками лекції пана I. Натюфе «Відносини України і Канади: розвиток і перспективи» стали студенти Інституту міжнародних відносин - майбутні дипломати та юристи-міжнародники. Модератор зустрічі – професор Тіменко І.В., директор інституту.

У своєму виступі др. І. Натюфе зазначив, що Канада та Україна співпрацюють у низці міжнародних організацій, серед них Організація Об’єднаних Націй (ООН), Організація безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) і Північноамериканська асоціація вільної торгівлі NAFTA. Угода про вільну торгівлю між Канадою та Україною (CUFTA, 2015 р.) відкриє канадський ринок для українських експортерів і підтримуватиме зусилля українського уряду щодо переорієнтації на нові ринки, у зв’язку із закриттям ринку РФ.

Серед основних продуктів з України, які виграють від безмитного доступу на канадський ринок, - соняшникова олія, цукор, шоколад, кондитерські та хлібобулочні вироби, алкогольні напої та пиво, одяг, кераміка, залізо, сталь і мінерали. Канада та Україна співпрацюють за проектами у сфері ядерної безпеки (включаючи Чорнобильський фонд «Укриття»), перекваліфікації науковців, які раніше займалися зброєю (за допомогою Українського науково-технологічного центру) і прикордонної безпеки.

На відміну від країн ЄС еміграція українців до Канади має глибокі коріння, які беруть початок у ХІХ столітті, задовго до незалежності України і Канади. І нині Канада є тією країною у світі, де вагому частку населення становлять українці. В історії Канади відомі імена губернаторів, міністрів, зірок культури і спорту українського походження, а саме: Роман Романів, Рамон Гнатишин, Петро Яцик, чинні нині міністр міжнародної торгівлі Канади - Христя Фріланд і журналістка телеканалу CBS Мері Енн Мігичук.

Традиційно, студенти поставили лектору багато запитань, а саме: оскільки Канада є багатонаціональною країною, чи мають місце соціальні конфлікти в країні?; оскільки українська діаспора є досить велика в Канаді, чи є в канадській історії такі з них, які стали відомими політиками, діячами, вченими?; яка Ваша думка з приводу того, чи можна уникнути конфліктів у сьогоднішньому глобалізованому світі? та ін.

Хід зустрічі висвітлювали журналісти студентської телепрограми «Студентський квиток» і газети «Постскриптум плюс».