Лекція директора місії ПРООН в Україні пана Янтомаса Хімстри у КиМУ

25.03.2016

У межах програми розвитку міжнародних зв’язків Київського міжнародного університету 25 березня 2016 року відбулася зустріч студентів і викладачів Інституту міжнародних відносин з директором місії ПРООН в Україні паном Янтомасом Хімстрою та його лекція на тему “UNDP: 50 years on the frontlines of global development” (ПРООН: 50 років на передньому краї глобального розвитку). У зустрічі взяв участь також керівник прес-служби Програми розвитку ООН в Україні пан Євгеній Зеленко.

Перед початком зустрічі віце-президент КиМУ, професор Шумигора Л.І., проректор з іноземних мов, професор Тіменко І.В. ознайомили гостей з пріоритетними напрямами міжнародної діяльності в Київському міжнародному університеті, зокрема - з університетами Польщі, Франції, Латвії, можливістю для студентів отримати європейські дипломи. Робоча мова зустрічі - англійська.

Зустріч розпочалася демонстрацією фільму про діяльність ПРООН в Україні, починаючи з конфлікту народу і влади 2014 року. У фільмі відображені реалізація конкретних заходів щодо допомоги вимушеним переселенцям, надання грантів для відкриття власного малого бізнесу, відновленню інфраструктури, зокрема - шкіл, лікарень, протидії корупції в закупівлі ліків, переходу на альтернативне паливо. У своєму виступі пан Я. Хімстра висвітлив діяльність Програм розвитку ООН у світі і в Україні, які спрямовані на довгостроковий розвиток, наголосивши, що вирішальним питанням для тривалого розвитку країн і людей є те, як взаємодіють уряд і громадяни, тобто баланс між тими, кого ми називаємо суб’єктами права – людьми, залежними від уряду, і носіями обов’язків, тими, хто зобов’язаний піклуватися про людей.

Головним призначенням місії ПРООН в Україні є допомога в розвитку демократії, охороні навколишнього середовища, розвитку енергоефективності. Після початку збройного конфлікту на території України ПРООН займається додатково проблемами вимушених переселенців. Зараз завдяки ПРООН діє програма грантів на підтримку підприємництва серед переселенців і населення Донеччини й Луганщини, уже відновлено майже півсотні закладів соціальної сфери. У виступі пан Хімстра зазначив: "…Перше, що мене вразило, коли я приїхав сюди, це сама Україна, природа, культура, те, що українці справлялись з конфліктом, який триває у вас на сході країни. Я маю на увазі солідарність, проявлену до внутрішньо переміщених осіб. Мільйони людей були вимушені покинути свої домівки і загалом вони були прийняті дуже добре – людьми, громадами, містами. Їх не селили в окремих таборах, люди приймали їх у гості, тобто вони реінтегрувалися, попри всі труднощі. Країна добре це долає. Адже якби цього не було, переселенці ринули б у Європу. Але вони цього не зробили. Люди залишились у країні, бо відчувають: Україна – це їхня домівка і Україна може потурбуватися про власних громадян. Це дуже важливо, хоч ситуація і не бездоганна. Сподіваюсь, що це дуже добрий знак на майбутнє…"

Під час дискусії, досвідчений фахівець у галузі розвитку ПРООН, яким є пан Я. Хімстра (він має 20-річний практичний досвід, працюючи в дев'яти країнах світу, зокрема Палестині, Боснії, Іраку і, безпосередньо до призначення в Україну – у Сирії), відповів на запитання, які цікавили студентів:

  • З якими новими викликами Ви маєте справу після приїзду до України?
  • Що є найважливішим, на Вашу думку, для подолання корупції в Україні?
  • Що Ви можете порадити майбутнім фахівцям з міжнародних відносин для успішної кар'єри у майбутньому?

Наприкінці зустрічі студенти подякували пану Янтомасу Хімстрі за прекрасну пізнавальну лекцію. Були зроблені спільні фотографії. Хід зустрічі висвітлювали журналісти програми «Студентський квиток» і газети «Постскриптум плюс», а пан Янтомас Хімстра подарував студентами сувеніри з емблемами ООН.